#ettsthlm

"Mina klasskompisar ser mig som någon som rånar"

RÅNRISK DEL 5. Om man kommer från en förort där ”det händer saker” har man större chans att slippa bli rånad. Risken för hämnd får rånarna att backa. Men hur känns det att bli stämplad som farlig, bara för att man kommer från en viss plats? Vi snackar med några 14–15-åringar i Söderort.

  • Publicerad 16:35, 17 mar 2020

1. ”Jag försöker anpassa mig så att de inte blir nojiga”

När någon i klassen har fått sina hörlurar stulna är det Sami som blir misstänkt först av alla. Sami är 14 år, han klär sig och pratar som en orten-kille och vet att han drar blickarna till sig.

–  Jag går i en skola med många svenskar en bit bort. Och jag försöker att anpassa mig, inte säga så grova slangord som jag använder med kompisarna hemma. För att inte göra dem ännu mer nojiga.

– Men alla vet att jag kommer från en stadsdel där det händer saker. Det var några från min skola som blev rånade där till exempel. Och då blir de skraja för mig. De ser mig också som någon som rånar.

Illustrationer: Kevin Scheffer

2. ”Jag kan skydda dem också. Som en alfa-hanne”

Hur känns det att bli sedd så?

– De får tänka vad de vill. Om jag inte har baxat hörlurarna känns det så klart orättvist. Men om jag faktiskt har gjort det, ja då är det ju så.

– Samma sak om jag åker in till stan med mina kompisar. Om jag är där för att göra något dåligt, då skiter jag i vad folk tänker. Men om jag bara ska göra normala saker, då vill jag inte att de ska tänka dåligt om mig.

Finns det några fördelar?

– Elever från andra skolor vågar inte jiddra med mina klasskompisar när jag är med.

Så du skyddar dem lite?

– Ja, som en alfahanne, haha.

3.  ”Ett av de vanliga sätten att tjäna pengar”

Vi sitter och pratar på en fritidsgård i Söderort. Varken Sami eller hans kompis Yosef har något emot att ge sin bild av rånen, hur det funkar, varför det sker.

Flera av deras bekanta håller på med sånt, det är ett av de vanliga sätten för en 15-åring att tjäna pengar, menar de.

Yosef lever själv lagligt. Sami skaffar pengar ”på olika sätt”, säger han. Båda anser sig ha koll på det mesta som pågår.

– Vi själva känner oss helt trygga här. Vi känner ju alla. Men folk som kommer på besök kan råka illa ut. De kan bli hitlurade för att köpa eller sälja något. Sen blir de rånade.

Hela artikelserien finns att läsa som bildspel på Instagram.

"Man kollar om de ser svaga ut, om de saknar självrespekt"

4. ”Det blir inga konsekvenser. Vem ska han hämta?”

Allt handlar om områdets rykte, förklarar Sami. Det är den avgörande frågan när du rör dig ute på stan.

– Om vi säger att jag håller på och blir rånad och svarar att jag kommer från Lidingö, ett svenskt område där det inte händer mycket saker. Då visar man sig svag. Alla vet att man inte har back från några andra. Det blir inga konsekvenser. Vem ska han hämta, liksom? Då kör de på.

– Men kommer man från vår förort till exempel, då vet de att jag har back, att det bor många här som kan ge dem problem. Det kan bli beef mellan orterna. Då backar de ur.

5. ”Att folk ropar n-ordet gör inte saken bättre”

Om ungdomar i ”svenska” områden blir rånade är det alltså mest för att de är ett enkelt kap. Inte för att rånare har något särskilt emot svenskar, menar killarna.

Förnedringsrånare döms ut av gamla vänner

– Utlänningar som bor där blir ju också rånade, understryker de. Alla kan drabbas, också de själva.

– Men det finns också de som ogillar svenskar, som vill ge tillbaka, på grund av hur invandrare hängs ut i olika medier. För att svenskar skriker n-ordet efter en. Det gör ju inte saken bättre om man säger så, säger Yosef.

Varför använder en del ordet ”svennejävel”?

– Man vill trycka ner personen så mycket som möjligt. Men jag tror inte man hatar svenskar. Det är mest en trend att säga så, säger Sami.

6. ”Jag förstår känslan till hundra procent”

Går det att förstå rånarna? Vi bollar upp frågan på en fritidsgård i en annan del av Söderort.

– Vissa känner att de behöver trycka ner andra för att trycka upp sig själva. För att de aldrig har känt glädjen i sig. För att de har mått dåligt under uppväxten och vill att andra ska känna samma sak. Jag förstår den känslan till hundra procent, säger en kille.

– Men en del rånar bara för att ha kul. Mycket är grupptryck. Eller så vill de helt enkelt ha pengar. Det är det som styr. Alla vill bara ha mer. Det är därför allt fucked up i den här världen händer.

7. ”Vi skaffar makt och pengar på vårt eget sätt”

Pengar alltså. Pengar, pengar, pengar. Många vi pratar med är inne på samma sak: ditt värde bestäms av vad du kan köpa. Och alla gör precis vad som krävs för att vara med i den matchen.

– Rånarna säger till de rika: ”Vi är inte som ni. Men vi kan få lika mycket makt och pengar på vårt eget sätt”, menar killen på den andra fritidsgården.

Sami och Yosef konstaterar att kraven bara växer på vad en 15-åring ska ha.

– För fem år sedan, när min storebror var i min ålder, då hade han ingen Iphone. Idag skaffar sig folk det redan när de är 12.

8. ”Vad ska en 15-åring göra? Titta på himlen?”

Sami och Yosef ser brottsligheten som en trappa. Att ”hustla” (alltså lura folk) och handla med kläder och smycken är en vanlig ingång. Nästa steg blir att sälja weed på torget. Det är mer riskabelt, men ger mer pengar.

– Och det snabbaste sättet att skaffa 8 000 kronor är att råna någon. Du gör det en gång och har mer pengar än om du sommarjobbat i tre veckor. Och du kan göra det igen och igen. Det är svårt att stå emot.

– Kommunens sommarjobb får man i alla fall inte förrän man är 16. Vad ska en 15-åring göra? Bara stå och titta på himlen? Har man inte föräldrar som kan swisha måste man skaffa pengar på annat sätt.

9. ”Prata mer om kärleken och sammanhållningen”

Ungdomarna på den andra fritidsgården, på röda linjen, tonar hellre ner problemet. De är trötta på bilden av ”den farliga förorten”. För dem är det innerstan som är ”no go zone” dit föräldrarna inte vill att de åker på kvällen.

– Jag svär på allt, stan på kvällen kan vara värre än alla förorter tillsammans.

– Många överdriver också hur mycket som händer härute, för att de själva ska få ett större namn. Fast de smutsar ner sitt namn bara.

– Hur ofta ser du rubriker om allt bra som händer i förorten? Om kärleken och sammanhållningen? Det är det vi måste prata mer om.

Fotnot: Sami och Yosef heter egentligen något annat.

Tyck till! Vad tänker du om artiklarna?

Har du eller ditt barn blivit rånad? Vill du berätta? Har du förslag på lösningar eller viktiga aspekter vi borde ta upp?

Kontakta oss: info@ettsthlm.se. Mer material finns på ettsthlm.se

Diskutera gärna artiklarna på vår facebooksida eller på instagram.

#EttSthlm är ett projekt initierat av DirektPress som handlar om att motverka polarisering och segregation inom Storstockholm.

Vi vill starta samtal över vi-och-dom-gränserna både kring det som binder oss samman och kring det som reser murar inom stan. Målet är ett mer sammanhållet, öppnare och roligare Stockholm.

Visa merVisa mindre