#ettsthlm

Matar på. Benjamin Lind började i thaiboxningen efter sommaren. ”Det är skönt att ta ut sig”, tycker han. Foto: Petter Beckman

Mamma startade boxning: "Så gör vi våra barn starkare"

I skolan håller de låg profil. På kvällen, i en källare, tränar Benjamin och Kalle thaiboxning. ”Det är så viktigt att unga har ett sammanhang där de kan stärka sin självkänsla”, säger mamman Christina Wallered i Älvsjö som startat träningsklubben.

  • Publicerad 12:02, 5 dec 2020

Om man blev utsatt för något och skulle slå tillbaka, då skulle man få väldigt stora problem.

Fuktig värme och stenhård koncentration fyller den lilla källarlokalen, en trappa ner inne bland bostadshusen i Älvsjö.

Slagen och sparkarna träffar med kraftiga smällar.

Några av de äldre killarna har hunnit utveckla en explosiv styrka och tränaren Josefin Björklind Benigh visar hur man ska hålla mitsarna – de tjocka, vadderade plattorna – för att kunna ta emot slagen utan att armarna flyger iväg.

– Det är viktigt att ni läser av varandra och kommunicerar, så att det känns tryggt för alla när ni är så olika stora, påminner Josefin.

"Aldrig utanför lokalen"

Hon demonstrerar en högerkrok i slow motion, hur slaget ska träffa motståndarens ansikte om det var i verkligheten.

– Vi är väldigt noga med att tekniken aldrig får användas utanför lokalen, annat än som yttersta nödvärn, säger hon.

– Träning är en bra medicin mot ångest och depression. Men om man kommer hit för att man är arg och vill slåss, då blir det fel.

Mamma. Christina Wallered startade Studio Mimundo för att motverka psykisk ohälsa bland barn och unga. Foto: Lina Blohmé

Den lilla träningsklubben Studio Mimundo startades i våras av Christina Wallered som är mamma till en av killarna. Christina driver till vardags ett familjedaghem i närheten med två anställda.

Klubben riktar sig till både vuxna, ungdomar och barn. Thaiboxning varvas med yoga.

– Det finns många unga som mår dåligt idag, som har har diagnoser och tampas med olika problem. Vi vill skapa en plats för gemenskap där alla blir sedda, säger Christina Wallered.

Hon vet att det finns killar i gruppen som har det socialt tufft i skolan, som varit utsatta för våld och mobbning.

Visa var gränsen går

– Därför är det så viktigt med en träningsform som stärker deras självförtroende, så att de vågar stå upp för sig själva och visa tydligt var gränsen går, säger Christina Wallered.

Men hon understryker att det lika gärna kunde vara fotboll eller någon annan sport. Att det handlar om att lära sig slåss är inte alls det viktiga.

– Det barnen framförallt behöver är att få en gemenskap där man stöttar och peppar varandra, där de får positiv feedback. Det gör dem starkare både till kropp och själ.

Kapabla. Kalle och Benjamin gillar känslan. Foto: Petter Beckman

Benjamin Lind och Kalle Jonasson är båda 13 år och började thaiboxas efter sommaren. För dem är det mest av allt en rolig träningsform.

Behöver träna längre

– Det är skönt efteråt, att man tar ut sig så här mycket, säger Benjamin.

– Man går ju inte hit för att lära sig att skydda sig. Man skulle behöva träna i fem-tio år för att bli tillräckligt självsäker, tillägger han.

Ingen av dem är den kaxiga eller våldsamma typen. De håller sig på sin kant i skolan, berättar de.

– Jag skulle aldrig gå in i en fight, även om jag kanske skulle kunna göra det, säger Kalle.

Resultat. ”Det växer en styrka hos de här killarna och tjejerna”, säger tränaren Josefin Björklind Benigh. Foto: Petter Beckman

Får man mer status om man kan slåss?

– Jag tror inte det spelar så stor roll. Om man blev utsatt för något och skulle slå tillbaka, då tror jag att man får väldigt stora problem. De skulle direkt komma med många flera, för att visa att de är starkare än vi, säger Kalle.

Josefin Björklind Benigh tycker att träningen ger resultat.

– Det växer en styrka hos de här killarna och tjejerna. Jag blir helt uppfylld av att se hur de utvecklas. Jag tror det påverkar hur de ser på sig själva. Att de känner sig kapabla och värdefulla. Och att de förtjänar att må bra.

Här lär sig barnen att stå upp mot bossarna

Så ska unga killar få en sundare mansroll

Vad tycker du?

Är det bra att kunna slåss? Hur klarar man sig undan våld och mobbning? #EttSthlm är en specialsida inom Mitt i som letar lösningar på hur vi får ett mer sammanhållet Stockholm. Tidigare har vi diskuterat ungdomsrån, polisinsatser och föräldraansvar. Kom gärna med förslag på vad vi behöver prata mer om. Följ oss på ettsthlm.se och sociala medier.