#ettsthlm

Lättad. Vårens hemmasittande har varit jobbigt, tycker Djordje Ristic. Nu har han sommarjobb som fixare på Fittjaskolan. Foto: Petter Beckman

Kvar i stan. "Det blir en ovanlig sommar, men vi har det under kontroll"

Parkerna fylls av lediga stockholmare som stannar i stan. Polisen har uttryckt oro för att det ska bli stökigt när unga som annars hade rest bort blir kvar på hemmaplan. Folk vi pratar med i Fittja och på Kungsholmen håller inte med. ”Nej, det kan bli positivt. Folk kanske öppnar upp sig mer”.

  • Publicerad 23:20, 11 jun 2020

För 12-åriga Naz Yurdagül i Fittja, väntar en ovanlig sommar. På grund av coronapandemin kommer familjen inte att åka till Turkiet för att hälsa på släktingar som de brukar göra.

– Såklart det känns tråkigt, säger Naz.

Men hon tror ändå att en sommar på hemmaplan kan bli okej.

– 90 procent i klassen brukar åka bort, men nu stannar alla hemma. Vi kommer att hänga ute, cykla runt och så. Och vi ska köpa en stor pool att ha framför vårt radhus, säger Naz Yurdagül.

Hemmplan.. Naz Yurdagül får sällskap av alla klasskompisar som inte heller kan resa utomlands.

För några veckor sedan, i en intervju med TT, uttalade Botkyrkapolisen en oro för att de inställda utlandsresorna kommer att leda till mer stök, när fler barn och ungdomar hänger ute i ”riskmiljöer” utan insyn från vuxna.

Magnus "Mange" Nylund, chef på fritidsgården Fittjapulsen, är inte så orolig för det.

– Det är klart det blir annorlunda. Men vi har fått extra resurser och håller öppet hela sommaren. Jag tror vi kommer att klara oss, säger han.

17-åriga Djordje Ristic från Tumba är glad att vårterminen är över. Att bara sitta hemma, utan att få använda händerna som han är van vid, det var asjobbigt, berättar han.

Inte orolig. Magnus ”Mange” Nylund på fritidsgården Fittjapulsen tycker att kommunen har bra beredskap.”Vi har fått extra resurser och håller öppet hela sommaren”. Foto: Petter Beckman

Däckverkstad i garaget

– Jag älskar att pilla på fordon. Jag kan laga i princip vad som helst, säger Djordje, som har gått det yrkesinriktade förberedelseprogrammet Speed Shop i Tumba, med mycket mekande i hotrod- och motorcykelverkstaden.

För att inte bli helt tokig av hemmasittandet startade han, med hjälp av fritidsledaren Magnus "Mange" Nylund, en spontan däckbytarverkstad i Manges garage i Fittja, som gav mening åt några veckor av våren.

– Då mådde jag riktigt bra!

Nu har han fått sommarjobb i tre veckor på Fittjaskolan med att fixa trasiga grejer.

– Sen ska jag umgås med vänner. Och fiska. Det känns som att kan bli en rolig sommar, säger Djordje.

Upptäcker. Dinara, Nasrin och Jasmine älskar sommarstockholm. ”Det finns så väldigt mycket fint att upptäcka. Just på sommaren är det här man vill vara.” Foto: Petter Beckman

Skärgårdsutflykter

Vid Smedsuddsbadet inne i stan har väninnorna Jasmine Carew, Älvsjö, Nasrin Amanali, Kungsholmen, Dinara Sufijanova, Östermalm, alla i dryga 30-årsåldern, sammanstrålat för en fredagspicknick, första gången de ses ”live” på tre månader.

Nasrin har fått ställa in en Spanienresa, Jasmine skulle ha rest i Europa med sina två barn. Dinara hade tänkt vara i stan och jobba ändå och räknar med att kunna göra fina skärgårdsutflykter.

– Det finns så väldigt mycket vackert att upptäcka i Stockholm. Just på sommaren är det ändå här man vill vara, säger Jasmine.

Både Jasmine och Nasrin är uppvuxna i Alby, Botkyrka. De tror inte alls på polisens farhågor om ökat stök.

– Nej varför det? Det kommer att vara som vanligt. Det är mycket folk ute i parkerna som grillar och umgås även en vanlig sommar, det är inget konstigt, säger Nasrin.

Firar. Julia, Caroline, Linda och Jesper har precis tagit examen som miljövetare. Alla blir kvar i stan över sommaren.

Stockholmare blandas

Nere vid Mälaren ute på en brygga sitter Jesper Sjöström, 27, från Kungsholmen och firar sin examen i miljövetenskap med kursarna Caroline, Linda och Julia.

Jesper jobbar som matros på en skärgårdsbåt och brukar därför hålla sig i Stockholm på somrarna.

Han tror att mängden människor som semestrar i Stockholm blir ungefär samma som vanligt, där minskningen av de internationella turisterna i år vägs upp av stockholmare och andra svenskar som passar på att upptäcka staden.

– Jag tror det kan bli positivt att många Stockholmare från olika delar av stan blir kvar. Man hoppas att det kan leda till att folk öppnar upp sig mot varandra och lär känna nya människor, säger han.

Siktar högt. "En dag ska jag öppna en stor jäkla verkstad," säger Djordje Ristic.

Så vad händer i höst? Djordje Ristic i Tumba hoppas komma in på "Lastbil och mobila maskiner" på STFG-gymnasiet i Kungens kurva.

– Mitt mål i livet är att öppna en stor jäkla verkstad med tvätthall. Och att ha en Ford '32 Tudor Hotrod. Försänkt.

Frågan. Gör coronakrisen att du tvingas byta spår i höst?