#ettsthlm

Resurser. Haroun Asser, Shuayb Ali och Isse Hagi delade ut coronainformation i Tensta i söndags. Foto: Petter Beckman

Kamp mot smittan: "Våra föräldrar blir stolta när vi gör en insats för området"

”Det känns bra att hjälpa folk. Att få vara en del av samhället. Våra föräldrar är stolta över oss.” Det säger Abdi, Haroun och Isse från Rinkeby, som förra helgen delade ut coronainformation och mat­lådor på gator och torg i området.

  • Publicerad 14:42, 18 apr 2020

Med en lånad foodtruck, kycklinggryta från skolköket, några flaskor handsprit och en bunt flygblad på olika språk gav sig ett femtontal unga killar från Rinkeby in i kampen mot coronaviruset förra helgen.

Under två intensiva arbetspass, först i Rinkeby och sedan i Tensta, delar de ut matlådor till pensionärer och ungdomar och passar på att sprida information om hur man skyddar sig mot coronasmittan.

– Det var vårt eget förslag. Vi bollade idéer hur skulle kunna hjälpa människor i vårt område. Vi vill också ge andra delar av stan en bättre bild av förorten, säger 16-åriga Abdi Jamal och Haroun Asser, när gruppen samlas efter Tenstaaktionen.

Utbildas att stå emot kriminalitet

– Det är en bra sak att ha i sitt CV. Och våra föräldrar säger att de är stolta över oss, tillägger kompisen Isse Hagi.

Pepp. ”Ni ska känna er riktigt stolta. Ett guldjobb!” Aweis Abdulkadir från Fryshuset tackar killarna.

Killarna är med i Fryshusets projekt Vi behövs, där de under några månader har utbildats i teman som tillit och relationer, konflikthantering, krisberedskap, självständighet och påverkan.

– Syftet är att få unga att känna sig delaktiga i samhället och förebygga att de dras in i kriminalitet. Vi vill att de ska hitta en passion, ett intresse som är överens med deras grundvärderingar och som de kan stanna kvar i, säger Aweis Abdulkadir från Fryshuset som leder gruppen.

Blir en resurs vid kriser

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, var en av beställarna bakom satsningen långt innan någon visste att coronapandemin skulle bryta ut, berättar han. Virusutbrottet blev en oväntad möjlighet att testa kunskaperna på riktigt.

– Målet är att ungdomarna ska bli en resurs i sitt lokalsamhälle vid en kris. Nu kom krisen. Så fast de inte var riktigt klara med utbildningen var det bara att steppa upp. Och de fixade det fantastiskt bra, säger Aweis Adulkadir.

Dricka. Abdi Jamal gav ut lunchlådor och läsk.

Vet att de gör stor nytta

Smittan har drabbat Järvastadsdelarna hårt de senaste veckorna, med tre gånger fler smittade per capita än snittet för Stockholmsregionen. Killarna vet att de gör nytta.

– Man märker att alla inte har fått informationen, de som inte kan språket så bra. Det känns bra att göra en insats och hjälpa folk, säger Abdi Jamal.

Vad blir nästa steg?

– Vi vi vill sätta oss ner och se hur vi kan samarbeta med de andra initiativen som finns i området kring coronafrågan: Järvahjälpen och Tillsammans för Järva. Nästa gång kanske vi vill hjälpa till att handla mat åt utsatta grupper, säger Aweis Abdulkadir.

Järvafältet: "Coronakrisen har fört oss närmare varandra"

Kontakt. Volontärer och personal från Fryshuset hjälpte också till på torget.

– Ungdomarna har också sagt att de vill starta en youtubekanal riktad till andra unga, för att få ut budskapet att man kan smitta utan att ha några symptom och att man bör handsprita sig när man kommer hem och tvätta sig oftare.

Vilken betydelse har det här för ungdomarna tror du?

– En stor, stor betydelse, säger Aweis Abdulkadir.

– Jag frågade en av killarna: ”vad får er att göra det här?” Han sa: ”här har vi varit med hela vägen, vi har planerat, beställt mat, packat maten, delat ut den”. Då känner de att det här är deras grej. Det blir ett verktyg för inkludering som verkligen funkar.

Eller som en av killarna säger i utvärderingsrundan på Tensta torg:

– Det känns bra att få vara en del av samhället.

Isse Hagi och Haroun Asser sprider informationen.

Många coronasmittade i Järvaområdet

Fram till 13 april hade Rinkeby-Kista 58 coronasmittade per 10 000 invånare, jämfört med snittet 19 i hela region Stockholm. I Spånga-Tensta var siffran 48 per 10 000 invånare. Källa: Smittskydd Stockholm.

Som förklaringar brukar nämnas trångboddhet, sämre grundhälsa, bristfälliga kunskaper i svenska och att många jobbar inom yrken där det är svårt att skydda sig som sjukvård, äldreomsorg, taxi, restaurang, städning m m.

Flera lokala föreningar, Stockholms stad och Region Stockholm gör riktade satsningar i Järvaområdet för att minska spridningen.

Visa merVisa mindre