#ettsthlm

Hoppfull. "Vi blir alla tryggare om vi tänker solidariskt", säger Ali Salem, som stannar till i Tensta centrum där Maryam Mohamed, Salma Warsame och Ruwaida Osman delar ut coronainformation. Foto: Petter Beckman

Järvafältet: "Coronakrisen har fört oss närmare varandra"

Ju mer man pekar ut folkgrupper och bostadsområden som ”problem”, desto svårare blir det att hålla ihop under coronakrisen. Det menar många Tenstabor som gärna vill ge en motbild: ”Alla här hjälper varandra. Krisen har stärkt sammanhållningen”.

  • Publicerad 11:50, 6 apr 2020

– Kan man testa sig? Har ni medicin?

– Nej, bara information. Och ett telefonnummer som ni kan ringa.

De tre unga hälsoinformatörerna Ruwaida Osman, Salma Warsame och Maryam Mohamed gör sitt bästa för att svara på frågor och få ut Vårdguidens flygblad där de står i blåsten, mitt i gångstråket vid Tensta centrum.

Alla tre pluggar på universitetet: Utveckling och internationellt samarbete, sociologi och gymnasielärarprogrammet.

– Nu när det är kris måste vi gå ihop och hitta lösningar tillsammans, istället för att bli själviska och skylla på andra, säger Salma Warsame.

Så många är smittade av covid-19 där du bor

Efter coronafallen i Järva – informationskampanj lanseras

"Insatserna kommer för sent"

De som stannar till vid bordet tar tacksamt emot materialet, men det hörs också en del irritation över att informationen och insatserna kommer sent:

– Politikerna visste att det här skulle komma. De sa att de var beredda. Men det var de inte alls, ropar en man ut på fem meters säkerhetsavstånd.

– Folk här har alltid gillat att skylla på staten och på Stefan Löfven. Med coronakrisen har det blivit extra mycket så, menar Ruwaida Osman.

Därför drabbas Järvaborna hårt av corona

Extrajobb. Till vardags pluggar de på universitetet, nu hjälper Maryam, Salma och Ruwaida till att sprida coronainformation på olika språk.

Bristande tilltro till myndigheterna har lyfts fram som en möjlig förklaring till det höga antalet coronasmittade i Järvastadsdelarna. Men forskningen visar att det snarare är tilliten till de egna grannarna som är låg i vissa förorter – inte tilliten till samhället.

Järva hårt drabbat av coronaviruset

– Det är rimligen lättare att samordna smittskyddet om man har högre tillit. Men vi vet inte vilken betydelse detta har haft under coronakrisen hittills. Vi håller just nu på att undersöka detta i Hjällbo och Bergsjön, säger Peter Esaiasson, statsvetare i Göteborg.

"Förtroendeklyftan kan växa"

Just den här dagen har Ebba Busch Thor (KD) rivit upp ilska med en debattartikel där hon kräver att ”vi pratar klarspråk” om situationen i utsatta områden, att man inte kan räkna med att den svenska linjen som bygger på tillit fungerar där.

Många i Järvastadsdelarna känner sig svartmålade och anklagade: ”Hur kan ni skylla på oss? Det är ju regeringens jobb att skydda befolkningen”, är reaktionen från flera förbipasserande.

Debatt. Många Järvabor oroliga över ökad polarisering

Salma, Ruwaida och Maryam befarar att det blir en ond cirkel som får förtroendeklyftan att växa. Allt hänger på hur medierna hanterar frågan.

Gemenskap. ”Här i Tensta gör vi allt tillsammans. Jag tror inte någon tänker på nationalitet”, säger Ayan Mohammed och Martina De Leo, båda föreningsaktiva i området. Foto: Petter Beckman

– Viruset kan hjälpa till så att samhället blir mer solidariskt, även om det så klart finns andra, bättre sätt att skapa solidaritet, poängterar de.

– Men om man fortsätter att peka ut vissa grupper och områden, då blir det bara ännu mer uppdelat, säger Salma.

Styrka och sammanhållning

Många vi pratar med vill också ge en motbild och lyfter fram den styrka och sammanhållning som Tensta och grannstadsdelarna visat upp de senaste veckorna.

– Civilsamhället här reagerade supersnabbt. Fyra föreningar ställde upp direkt och har stått ideellt på helger och kvällar och spridit information, säger Hashim Mohamed Jama, föreningssamordnare på stadsdelsförvaltningen.

Kamp mot smittan: "Våra föräldrar blir stolta när vi gör en insats för området"

Samordnar. ”Alla här drar åt samma håll i krisen. Och jag tror att det kan leda till ett mer solidariskt samhälle generellt” säger föreningssamordnaren Hashim Mohamed Jama. Foto: Petter Beckman

Ett nätverk av goda grannar – Järvahjälpen – som handlar mat åt äldre som inte kan gå ut fick hundratals medlemmar på nolltid.

De hjälper riskgrupper i Järva att handla

– Nu i krisen ser vi att alla drar åt samma håll. I Järva har krisen fört oss närmare varandra. Och jag är inte förvånad. Jag har vuxit upp i Tensta och vet att folk här verkligen bryr sig om varandra och om sitt område, oavsett nationalitet, säger Hashim.

Omsorgen spiller över

Ayan Mohammed från kvinnoföreningen Gesgud är en av eldsjälarna som har ryckt in.

– Från början visste inte folk hur de skulle göra. Men så fort informationen kom ut tog alla det väldigt allvarligt. De gamla stannar inne och alla hjälper varandra. Det spelar ingen roll om de är svenska, turkiska eller somaliska, säger hon.

Förslag från Järvabor: Låt äldre bo på hotell

Hashim Mohamed Jama tror att krisen kan få positiva följder för samhället i stort.

– Om alla börjar värna om sina medmänniskor i sitt eget område tror jag det spiller över så att vi får ett land med starkare solidaritet även mellan olika grupper och stadsdelar, säger Hashim Mohamed Jama.

Så hanterar Järvas idrottsrörelser corona

ENKÄT: Litar du på att andra tar sitt ansvar under coronakrisen?

Sprider ordet. Ayan Mohammed menar att familjerna i området har varit snabba att ta till sig informationen, när den väl började spridas på olika språk: "Alla här tar det på stort allvar", säger hon. Foto: Petter Beckman

Lägre tillit i utsatta områden

Den lokala tilliten, alltså hur mycket folk litar på varandra i bostadsområdet, är ofta lägre i stadsdelar med många utrikesfödda, hög arbetslöshet och stor etnisk mångfald, visar flera undersökningar både i Sverige och andra länder.

I rapporten "Förorten – ett samhällsvetenskapligt reportage" (2019) har statsvetaren Peter Esaiasson tillsammans med en forskargrupp undersökt hur de boende i två förortsstadsdelar i Göteborg, Hjällbo och Bergsjön, ser på samhället.

Slutsatsen är att invånarna där generellt har en hög tillit till samhället och sina medmänniskor, men att de litar klart mindre på folk i sitt eget närområde, vilket forskargruppen menar försvårar grannsamarbete och lokal utveckling.

– Det är rimligen lättare att samordna smittskyddet om man har högre tillit. Men vi vet inte vilken betydelse detta har haft under coronakrisen hittills. Vi håller just nu på att undersöka detta i Hjällbo och Bergsjön, säger Peter Esaiasson.

Visa merVisa mindre

ENKÄT: Gör coronakrisen oss mer solidariska – eller mer uppdelade?

Eva Jerkeman, Kungsholmen

– Jag pratar mer än någonsin förr med mina närmaste, men jag känner också att jag hör ihop mer med andra i samhället. Man litar på myndigheterna och på andra människor. Det måste man göra.

Ali Salem, Hjulsta

– Man känner mer solidaritet, att man sitter i samma båt. Om det blir värre med smittan kanske folk blir räddare och mer själviska. Men det är smartare om vi hjälps åt, då blir vi alla tryggare.

Erling Wicklund, Kungsholmen

– Jag tror vi blir mer solidariska generellt. När det krisar hjälper vi varandra mer. Tyvärr tror jag inte det blir någon långvarig effekt. När det återgår till det normala blir vi som vanligt igen.

Mercedes Inal, Kungsholmen

– Jag hoppas att alla tar ansvar, inte bara för sig själva. Det började med att folk såg om sitt eget hus. Men man ser mer solidariska kommentarer i sociala medier, att ”nu tänker vi på varandra”.

Hashim Mohamed Jama, Tensta

– Jag tror att det stärker hela samhället. Om alla fokuserar på att värna om sina medmänniskor i sitt eget område tror jag det spiller över så att vi får ett land med starkare solidaritet, där vi också bryr oss mer om varandra mellan olika grupper och stadsdelar.

Pristävling! Hur stärker vi sammanhållningen?

Har du tips om bra intiativ som tagits för att stärka sammahållningen över gränserna inom stan?

Vad har du själv för idéer?

Hör av dig och vinn fina priser – biobiljetter, EttSthlm-kepsar, t-shirts och tygkassar!

Maila info@ettsthlm.se eller hör av dig till Petter på 070-454 78 62

Visa merVisa mindre