#ettsthlm

Marianne Karlberg, Thomas Arner, Lars-Olov Karlberg och Letha Arner Foto: Petter Beckman

Hitta strandhänget i Djursholm

Var finns det skönaste sommarhänget i ditt område? Vilka andra fina ställen i Stockholm vill du rekommendera? #EttSthlm går på upptäcksfärd på platser lite bortanför de vanliga utflyktsmålen. Vi börjar i Danderyd – och hittar ett oväntat badparadis.

  • Publicerad 11:55, 10 jul 2021

”Här brukade vi köpa glass”

Lars-Olov Karlberg firar sin 80-årsdag med toast skagen, champagne och goda vänner på Café Ekudden – ett av Djursholms guldställen, som kompisen Thomas Arner kallar det.

– Hit brukade vi gå ner och köpa glass, innan det blev en tjusig servering, säger Marianne Karlberg.

Waxholmsbolagets båtar lägger numera till vid bryggan. Andra fina platser i stan är Bockholmen, Vaxholm och Waldemarsudde, tycker gänget.

Jesper Falk, Emily Ahlström, Oliver Stenborg och Jennifer Andersson.

”Vi åkte hit på moppe”

Emily Ahlström och Jennifer Andersson från Täby visar upp sin bästa picknick-kulle ovanför Ekuddens båtmack för Jesper Falk från Tyresö och Oliver Stenborg, Älta.

– Jag spenderade mycket tid här när jag gick på gymnasiet här i Djursholm, det är en toppenplats. Idag har vi åkt hit med moppe, säger Jennifer.

– Det är nog inte så många utanför Danderyd som hittar hit. Det är mysigt och finns plats för ganska många, säger Jesper.

Vad mer är fint i Stockholmsområdet? Tyresö slott, där är det väldigt vackert, föreslår Jesper.

William Dahlberg, Valter Stråhle, Frederike Kuylenstierna och Adéle Rönnberg

"Här chillar folk med kompisarna"

Germaniaviken, även kallad Barracuda, är favoritplatsen för många yngre Djursholmsbor.

– När man var liten var man här med föräldrarna, men nu drar vi hit själva. Och på kvällen är det många som chillar här med kompisar, säger William Dahlberg och Valter Stråhle, 11.

Ute på udden finns en klippa man kan hoppa från, berättar Frederike Kuylenstierna och Adéle Rönnberg, 9.

På somrarna reser barnen ofta bort, men att ta båten runt Lidingö eller till Saltarö är också fint, tycker de.

Sara Degréer och Anna Medin med sönerna Oscar och Oscar.

Perfekt för brännboll och picknick med familjen

Svanholmsparken, vid sundet ut mot Tranholmen, lockar många barnfamiljer med sin långgrunda sandstrand och sina generösa gräsmattor.

– Hit går man på skolavslutningar, man kan spela brännboll, ha picknick och grilla. Det är jättefint med ängen och fotbollsmålen, säger Anna Medin, ganska nyinflyttad i en hyreslägenhet uppe i Stocksund.

– Och man har havet här, det är skärgårdsliv mitt i Stockholm nästan. En undangömd pärla, säger kompisen Sara Degreér, lokalpolitiker för KD.

Sönerna heter Oscar båda två.

WIking Olofsson

"Här vid bryggorna är det lite mer familjer"

Wiking Olofsson, 16, plumsar i från de populära träbryggorna vid Ösbysjön.

– Ösbysjön är en samlingsplats på för ungdomar på sommaren, framförallt på andra sidan sjön. Här vid bryggorna är det lite mer familjer. Djursholm är jättefint på sommaren, säger han.

Dela med dig av din favoritplats!

EttSthlm är en specialsida inom Mitt i som undersöker hur vi kan få ett mer sammanhållet Stockholm. Dela med dig av din favoritplats i Stockholmsområdet på sommaren - tagga ditt inlägg med #ettsthlm och #sommarpärlor i sociala medier!