#ettsthlm

Nya kontakter. Defne och Dilara Balkanli från Upplands Väsby har testat Tinder men hittills nöjt sig med att chatta. ”Det är ett bra sätt att kunna träffa nya människor och utöka sina kretsar”, säger de. Foto: Petter Beckman

Forskare: Dejtingappar kan minska segregationen

Den som nätdejtar blir oftare ihop med någon som har annan bakgrund, visar forskning från USA. Unga dejtare vi pratar med på Hornsbergs strand och i Tanto tror absolut att det stämmer: Apparna kan minska uppdelningen inom stan.

  • Publicerad 11:28, 5 jun 2021

100 procent att Tinder minskar klyftorna inom Stockholm. Människor från olika kulturer möts, bättre än på jobbet.

Anna är 22 och bor i Nacka. Fabian är 28 och bor i Huddinge. Nu står de lite pirriga bredvid varandra i glasskön en solig eftermiddag i Tantolunden, Södermalm.

För en timme sedan möttes de för första gången. Båda är rutinerade Tinderanvändare. Utan dejtingappen hade de troligen inte träffats.

– Vi hade inte sprungit på varandra i trapphuset direkt. Det är klart att Tinder gör att man träffar fler människor utanför sin egen bubbla. Och det gör dejtandet mycket roligare, säger Anna.

Olika bakgrund

Undersökningar i USA har visat att dejtingappar inte bara ökar människors kontaktytor generellt. De kan också bidra till att minska den etniska segregationen, enligt en studie från Stanford baserad på 3 400 intervjuer med vuxna i parförhållanden.

Bland par som hade träffats online var det 50 procent vanligare att parterna hade olika etnisk bakgrund, jämfört med par som träffats offline.

På riktigt. Fredrik Sisohore, Sundbyberg, använder inte Tinder utan pratar hellre spontant med folk ute på stan. Foto: Petter Beckman

Andra studier har visat samma tendens.

– Dejtingappar ger dig en så mycket större exponering, jämfört med de kontakter du har på jobbet eller genom vänner, säger Philip Jonzon Jarl, en av grundarna till den alternativa dejtingappen Relate Date.

Online-dejting har de senaste åren tagit över som det vanligaste sättet att träffa en partner, berättar han.

– Det är ett jätteskifte i sig. Och definitivt ett av de få sätten som finns idag att träffa varann utanför den egna bubblan.

Starkare känsla

Samtidigt framhåller han att stora appar som Tinder har algoritmer som prioriterar den som bor närmast geografiskt, vilket kan motverka otippade matchningar.

– Enligt vissa studier kan geografisk närhet ge en starkare känsla av kontakt. Och det finns appar som bara kopplar ihop dig med personer som du har korsat spår med, säger Philip Jonzon Jarl.

Alternativ. ”Matchningar som bygger på värderingar blir mer hållbara”, säger Philip Jonzon Jarl på dejtingappen Relate Date. Foto: Pressbild

Hans eget företag vill erbjuda ett alternativ som ökar chansen för matchning över de geografiska gränserna inom stan.

– Det är medvetet gjort. Om du bor på Östermalm ska du inte bara få träffar på Östermalm. Snarare lägger vi vikt vid gemensamma värderingar. Hela vår tes är att vi vill utmana ytligheten och komma bortanför det som man blir först bedömd för.

Bakom det ytliga

Matchningar som bygger på värderingar har också större chans att bli långvariga, framhåller Philip Jonzon Jarl.

– Min övertygelse är att det ger större förutsättningar för människor med olika bakgrund att mötas när man ser människan bakom det ytliga, säger han.

Systrarna Defne och Dilara Balkanli från Upplands Väsby, 23 och 21 år, solar sig i folkvimlet på strandpromenaden vid Hornsbergs strand. Båda har testat Tinder men hittills nöjt sig med att chatta.

Utökade kretsar

– Det är vanligt att folk träffar folk från helt andra delar av stan på det sättet. Det är roligt att kunna träffa nya människor. Om man dejtar någon kan man lära känna hans kompisar också och då utökar man sina kretsar, säger Defne.

I Rålis. Ellen Karlsson och Karolina Arvidsson håller med om att Tinder kan öppna upp för kontakter i andra delar av stan. "Men det beror på hur modig man är", säger Ellen. "Jag själv hade nog hållit mig i lite närmare kretsar", säger Karolina. Foto: Petter Beckman

En bit bort på Hornsbergs strand, mellan två kompisar, sitter en 30-årig kille från Västra Skogen.

– Jag tror 100 procent att Tinder minskar klyftorna inom Stockholm. Människor från olika kulturer möts. Och genom dejting så kommer du längre än du gör på jobbet, säger han.

Fredrik Sisohore, 42, har just avslutat ett träningspass på utegymmet i Tanto. Han använder aldrig Tinder, säger han.

Ansikte mot ansikte

– Det är mycket roligare att träffa folk ansikte mot ansikte, såhär ute på stan. Man får en annan känsla för kroppsspråket då, säger han.

Men Anna och Fabian, det dejtande paret i glasskön, tycker att Tinder fungerar bra.

– Om man letar efter en sak så hittar man oftast det. Letar man efter något annat hittar man det också, säger Anna.

FAKTA: Yngre är mer öppna

Var tionde person i Sverige hade nätdejtat under det senaste året, vid senaste mätningen 2018.

I åldergruppen 16–25 år använde mer än var fjärde man (27 procent) och mer än var femte kvinna (21 procent) Tinder, den överlägset vanligaste appen.

Dejtingappen Relate Date är en av flera som vill erbjuda alternativ till det ”ytliga svajpandet” som Tinder kritiseras för.

Med hjälp av ett frågeformulär byggt på relationspsykologi får användaren hjälp att identifiera sina viktigaste värderingar. Därefter ges förslag på utvalda profiler som matchar värderingarna.

Enligt en undersökning från Stanford, USA, 2018 var 30 procent av paren som träffats online mixade när det gäller etnicitet, mot 20 procent bland dem som träffats offline.

De som dejtar online är dels yngre, dels mer öppna för att träffa personer som är olika dem själva, konstaterade forskarna.

Källor: Internetstiftelsen 2018, rewire.org/dating-apps-racial-segregation, relate-app.com,och Wikipedia

Visa merVisa mindre

Vem dejtar du?

Har du blivit ihop med någon person som du aldrig skulle ha träffat annars, tack vare en dejtingapp? Har du andra erfarenheter och tankar om ämnet? Hör jättegärna av dig! petter.beckman@mitti.se. Diskutera artiklarna på facebook: Mitt i Stockholm, #EttSthlm