#ettsthlm

Socialt. ”Ett perfekt sätt att träffa andra föräldrar.” Dusan Bojanic, Joanna Korbutiak och Fehime Semanovic (med dottern Tiffany Rozaffa i rosa overall) tog chansen att mingla i Rågsved i måndags. Foto: Petter Beckman

De peppar småbarnsföräldrar att våga komma ut och mingla

Rädslan för coronasmittan gör att många håller sina småbarn hemma i månader. ”Oron är särskilt stor bland utrikesfödda föräldrar,” säger Nashua Mouaid från föreningen Svenska med baby, som försöker locka fler att våga sig ut och bryta isoleringen.

  • Publicerad 21:12, 29 apr 2020

Sandlådan bakom Rågsveds bollplan är så stor att ingen behöver trängas. Cirkeln av föräldrar som sätter sig med sina bebisar och ettåringar för att sjunga barnramsor blir ganska gles.

Men det är också färre än normalt som kommer till Svenska med babys föräldraträffar denna ovanliga vår. Trots att träffarna hålls utomhus för att minska smittrisken.

– Jag är lite orolig för de utrikesfödda föräldrarna, att de sitter hemma och blir isolerade, säger Nashua Mouaid, gruppledare för Svenska med baby i Rågsved.

– Vi såg det direkt när coronakrisen slog till i mars. Det var framförallt de utrikesfödda som slutade komma, berättar hon.

Hej på dej. Irma, 5 månader får hälsa på Milkias, 1 år, med Joanna Korbutiak och Salam Tewelde.

Poängen med Svenska med baby är att föräldralediga med olika bakgrund ska kunna träffas, knyta sociala kontakter och öva sig i att prata svenska.

Tycker Sverige gör fel

– Men många lyssnar mycket på nyheterna från andra länder och hör att man har stängt ner samhället där på ett annat sätt. Det gör att de blir oroliga, de tycker att Sverige gör fel och vågar inte gå ut, säger Nashua Mouaid.

Birgitta Andersson från den kommunala öppna förskolan i Rågsved har sett samma sak.

– De utlandsfödda håller barnen hemma. Det är mycket färre som kommer till oss. På många förskolor har de bara haft 3–4 barn per avdelning senaste månaden, säger hon.

Ingen fara. ”Vi följer myndighetens rekommendationer,” säger Nashua Mouaid, med sonen Omar.

Men kanske börjar det vända. Arrangörerna är glatt överraskade, det kommer fler än väntat till dagens träff i Rågsved.

– Det är ett perfekt sätt att träffa andra föräldrar, säger Fehime Semanovic från Bandhagen.

Pinnar och blommor

Dottern Tiffany Rozaffa, snart ett och ett halvt år, har inte varit i förskolan på en månad och tycker det är tråkigt att vara hemma så mycket, berättar Fehime.

– Hon har tröttnat på leksakerna. Men hon gillar böcker, det är tur. Och vi går ofta ut i parkleken där hon kan träffa kompisar.

I sandlådan utbyter föräldrarna tips om kreativa saker man kan göra med barnen under karantänen, när målarböckerna är fullritade och man redan har sett alla barnfilmer.

Naturen är till stor hjälp, enas alla om. Anna Lindqvist, tvåbarnsmamma från Hagsätra, går gärna ut i skogen med sin fyraåring för att samla pinnar och löv och plocka blommor.

Nya kompisar. Ettåringarna Omar och Milkias struntar i kakan, det sociala är intressantare. Foto: Petter Beckman

– Jag såg också på tv hur man kan göra egen gelétvål, så det har vi gjort. Det är ett roligt sätt att tvätta händerna.

Viktigt bryta segregationen

Ettårige Milkias klappar glatt med i barnramsorna. Hans mamma Salam Tewelde har bestämt sig: nu får det räcka med karantänen. Hon har hållit alla tre barnen hemma sedan början av mars.

– Men idag skickar jag också de äldre barnen till förskolan. De gör allting utomhus där, så det känns okej, säger Salam Tewelde.

Nashua Mouaid jobbar hårt på sociala medier för att få ut fler föräldrar, berättar hon, särskilt i grupper med många arabisktalande.

– Folk har börjat inse att det är viktigt att komma ut. Att isolera sig är inte så bra för den psykiska hälsan. Och att bryta segregationen är viktigt också i coronatider, säger Nashua Mouaid.

Säkerhetsavstånd. Salam och Joanna tycker att utomhusträffarna funkar bra.

”Svenska med baby” kör utomhus och digitalt

Svenska med baby är en ideell organisation som skapar möten mellan barn och föräldrar från olika bostadsområden och med ursprung i olika delar av världen.

Målet är att skapa sammanhållning, bryta segregation och erbjuda föräldralediga möjligheten att träna svenska. Det är gratis att vara med och ingen föranmälan krävs.

Nu under maj ordnas träffar bland annat i Hässelby, Kungsholmen, Skarpnäck och Rågsved. Alla träffar sker utomhus och i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Under våren har man också börjat med digitala föräldraträffar.

Mer info: svenskamedbaby.se. Program för olika stadsdelar finns även på Facebook, sök på Svenska med baby.

Visa merVisa mindre

Vad gör du tillsammans med ditt barn i coronatider?

Markus Gren med Liam 15 månader, Bandhagen

– Jag är väldigt tacksam för att vi får gå ut, jag vet inte om jag hade pallat att bara sitta hemma som man tvingas göra i andra länder. Liam blir rättså snabbt uttråkad. Vi försöker undvika elektroniken, så vi är ute när vädret tillåter, upptäcker närområdet och tittar på djuren i Bandängens minizoo alldeles intill. Det är rätt lyxigt.

Salam Tewelde med Milkias 1 år, Rågsved

– Vi är mest i parken, barnen vill vara ute. Milkias har två äldre syskon och alla har varit hemma fram till idag. Idag är första dagen som jag skickar dem till förskolan sedan coronan började. De har allting utomhus nu så det känns okej.

Joanna Korbutiak med Irma 5,5 månader, Rågsved

– Man är hemma mycket ändå när barnet är så litet, så jag påverkas inte så mycket av corona. Men jag går mycket promenader. Och vi har köpt en cykelvagn så att vi kan ta oss längre, eftersom man inte vill åka kollektivt. Det blir ändå rätt långa dagar, det är superbra att man kan komma ut och mingla lite.

Fehime Semanovic med Tiffany Rozaffa snart 1,5 år, Bandhagen

– Tiffany har varit hemma från förskolan sedan en månad och hon tycker det är tråkigt att vara hemma så mycket. Hon tröttnar på leksakerna, men hon gillar böcker så det är tur. Och vi går mycket till parkleken, där träffar hon kompisar från öppna förskolan.

Nashua Mouaid med Omar 1 år, Haninge

– Jag har blivit mer kreativ än nånsin förr, hela lägenheten är full med olika pysselsaker. Det är roligt att försöka hitta på annat än att bara måla. Det blir mycket bakning hemma. Och man har tid att vara med familjen.