Inget barn ska behövs "snubbla" in på på pornografiska bilder på nätet, skriver insändarskribenterna. Foto: Mostphotos

”Vi måste börja prata om porren”

  • Publicerad 13:32, 9 aug 2019

Det finns nog ingen fråga som barn lämnas så ensamma i som porrfrågan.

Porr är extremt lättillgängligt och möjligt att ”snubbla in” på även för de yngsta barnen.

Porrindustrin är en del av människohandelsindustrin. Vi pratar om en av de största ekonomierna i världen som idag har en obevakad ingång rakt in till våra barn och unga.

Sexualiserat våld normaliseras

I kombination med att sexualundervisningen har stora brister blir det här riktigt illa. Det finns väldigt lite som balanserar ungas syn på sex och därmed begränsas de också i sitt eget sökandet efter sin sexualitet och kring hur sex ska vara.

Vi måste också förstå att mainstreamporr 2019 inte handlar om sex, utan om våld och nu måste vi agera ut­ifrån det.

98 procent av alla killar och 54 procent av alla tjejer har sett porr när de är 16 år. De som konsumerar porr ser extremt mycket våld, det normaliseras. Polis vittnar om att såväl förövare som sexköpare hämtar inspiration från porr.

Vi inom Haninge Tjejjour och Kvinnojour ser också att både våldet och de skeva förväntningar på tjejer och kvinnor ofta är konsekvenser av porrkonsumtion.

Vi måste se sambanden. Vi måste förebygga. Och vi måste försvåra porrindustrins tillgång till våra barn och unga. Förskolan och skolan ska naturligtvis vara porrfria zoner. Skolor hävdar nolltolerans när det handlar om våld, då kan det inte vara rimligt att sexualiserat våld är ett klick bort.

Vill kartlägga hur skolorna arbetar

Vi inser att porrfilter i värsta fall även kan hindra ungdomar att söka information och svar på frågor. Men filter ger en signal om att det inte är okej och på förskolan och för de yngsta barnen borde det vara lag.

Inget barn ska ”snubbla” in på de här bilderna. I Haninge ska vi påbörja en kartläggning för att se hur skolorna arbetar mot porr och med motbilder. Vi har också efterfrågat ett möte med våra politiker för att diskutera frågan.

Ska vi få stopp på våldet, då måste vi också agera mot porren.

Kim Loeld ordförande, Petra Sundqvist volontär, Haninge Kvinnojour