"Vi vill inte ha ett kallare Sundbyberg" skriver Vänsterpartiet i Sundbyberg. Foto: Åsa Sommarström

V: Ge de hemlösa en värdig sovplats

  • Publicerad 14:24, 23 feb 2020

Tunneln mellan Sundbybergs torg och Järnvägsgatan har blivit en symbol för en omänsklig politik som förts under en längre tid.

Det är lätt att föra aggressiv politik mot hemlösa – en av samhällets svagaste och mest sårbara grupper.

Moderaternas förslag är att installera övervakningskameror. Styret i Sundbyberg (S, C och L) vill installera grindar. En förödande tävling mellan inskränkning av integritet eller inskränkning av rörlighet.

Och frågorna kvarstår. Vart ska dessa utsatta människor sova? Kan vi verkligen inte skapa en värdig sovplats för hemlösa?

Civilsamhället har gång på gång visat solidaritet med utsatta människor. Men civilsamhället klarar sig inte alltid ensamt. Samarbetet med kommuner och andra aktörer behöver stärkas. Tillsammans kan vi vända på utvecklingen, från aggressiv till solidarisk politik. Vi som har hjärtat till vänster vill ha strukturella lösningar som kommer till rätta med de verkliga problemen – hemlöshet och fattigdom.

Denna problematik är inte ny, och som vänsterpartister vill vi inte ha ett kallare Sundbyberg, utan vi vill se bortom de populistiska lösningarna som spär på utsatthet och utanförskap.

Vår uppgift är att hitta lösningar som går till botten med utsatthet och hemlöshet samt bygger strukturer där ingen lämnas åt sitt öde. Det är så vi skapar ett solidariskt Sundbyberg!

Tobias Tengström, ordförande (V)

Moisés Ubeira, gruppledare (V)

Vida Basti, vice gruppledare (V)

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Inställda pendeltåg och förseningar i trafiken

Nyheter Spårfel drabbar morgonpendlarna Det är en bökig morgon för många pendlare med förseningar och inställda avgångar i pendeltågstrafiken. Orsaken är ett spårfel och signalfel mellan Spånga och Sundbyberg.onsdag 22/9 7:34

Företagare väljer kollektiv framför kontor

Nyheter Flexibla arbetsplatser kan bli vanligare efter pandemin Kontoren och våra beteenden på arbetsplatsen kommer att förändras tror forskaren Lena Lid Falkman – vi kollade in i Signalfabriken där ett nytt kontorskollektiv öppnade i augusti.söndag 19/9 1:20

Forskaren: Stora kontor kommer inte att dö ut

Nyheter Men arbetsplatsen kommer att förändras rejält efter pandemin Människan är en så pass social varelse att stora kontor aldrig lär försvinna, menar forskaren Lena Lid Falkman. Samtidigt tror hon att arbetsplatser kommer att förändras och att coworking blir...söndag 19/9 1:15