”Undvik äldreboenden dit det inte är kö”

  • Publicerad 14:40, 6 sep 2019

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Jag har själv arbetat på en sådan arbetsplats där det rådde tystnadskultur och där personalen motarbetades och ständigt kontrollerades, så att man gick omkring och hade ont i magen och var rädd att bli uppkallad till chefen, för precis allt möjligt.

Det är omöjligt att ta hand om åtta till tio dementa och svårt sjuka gamla på två personal så att allt är ”tipp topp” när anhöriga kommer och hälsar på. Eller när chefens ”underchefer” kommer för att inspektera att personalen gjort allt morgonarbete och haft en aktivitet/utevistelse med alla också före lunch. Stört omöjligt utan aktivitetsansvarig som håller i det.

Personalen gör allt vad den kan för att de gamla inte ska bli lidande av låg personaltäthet, med priset att de själva blir sjukskrivna och till slut säger upp sig, trots att de älskar sitt arbete!

Omvårdnadspersonalen är där för de boendes skull och ska inte behöva servera frukost och mellanmål från nästan tomma skafferier eller väldigt torftigt innehåll.

Äldre som kämpat hela sitt liv ska få sin sista tid med en ”guldkant på tillvaron” som det så fint brukar stå på olika äldreboendes hemsidor, för att locka till sig nya boende. De ska få ett glas vin eller öl till maten om de så önskar.

Innan ni söker äldre­boende till era nära och kära, kolla vilka som har kö till både somatik och demens först, och fråga gärna andra anhöriga hur det är där.

Det är ingen idé att fråga de anställda, för de är tillsagda att vara ”lojala mot ledningen” och måste säga att allt är toppen! De som inte har kö ska man undvika. Det finns anledningar till att de har tomma platser.

Tack för ordet från en som står på de äldres sida!

Karin