Tänk er för i höst innan ni röstar, uppmanar Rune Tedblad, fd Moderat. Foto: Anna Z Ek

”Tänk er för innan ni röstar rödgrönt”

Tänk er för i höst innan ni röstar rödgrönt, skriver Rune Tedblad, fd Moderat i ett debattinlägg inför valet.

  • Publicerad 16:26, 11 jul 2018

Det är snart val igen och alla partier slåss om att övertrumfa varandra och lova guld och gröna skogar. Men vad är dröm och vad är verklighet? Detta är en ren djungel för alla som skall gå till val i höst.

Socialdemokraterna lovar att allt ska bli bättre, men kan inte precisera vad som ska bli bättre. De sitter­ ju i en rävsax och måste ta hänsyn till en oenighet i vänsteralliansen, som är mycket svår att bemästra.

Dröm är en sak, verklighet en annan.

Det som i stället kommer att bli verklighet är en skatte­höjning på bred front. Det är det enda som de rödgröna är överens om. Alltså mindre i plånboken för var och en.

Miljöpartiet lovar allt, men har fått väldigt litet­ ­uträttat när de har suttit­ som samarbetspartner i den ­nuvarande regeringen. Deras löften låter så bra i allas öron, men att åter­ställa klockan i deras takt är orealistiskt.

Vänsterpartiets löften om ett annat demokratiskt samhälle är bara i drömmarnas värld. Vi kan ju se hur det förhåller sig i verkligheten, i de länder som har politik enligt vänsterns mönster: Nordkorea, Kina, Zimbabwe, Kuba­ med flera. Är det demokrati i dessa länder?

Vi måste däremot erkänna­ att alliansregeringen kunde bemästra den största ekonomiska konjunktursvacka som upplevts i modern tid. Arbetslösheten var på rimlig nivå, bortsett från ungdomsarbetslösheten, vilket berodde på gamla förpliktelser och anställningsvillkor, skapade av tidigare regering och fackförening.

Statens finanser klarades av på ett tillfredsställande sätt. Detta var skörden av att vi hade en regering av partier som kunde samarbeta och prioritera arbete och  företagssamhet, före bidrags­beroende.

Detta är verklighet och inte dröm.

Vi bör därför ge den tidig­are Alliansen nytt förtroende så att de kan fortsätta på den väg de var inne på och med olika stimulans­åtgärder få ner ungdomsarbetslösheten i första hand.

Tänk er för i höst.

Rune Tedblad, fd Moderat