Genrebild. Foto: Mostphotos

”Sundbyberg behöver klimatanpassas”

Klimatanpassning, åtgärder som skyddar miljön och människors hälsa, liv och egendom, borde stå högst på politikernas agenda i Sundbyberg, skriver Naturskyddsföreningen Solna-Sundbyberg.

  • Publicerad 17:08, 3 aug 2018

Är sommaren 2018 en försmak på hur klimatförändringarna kommer att påverka Sverige och Sundbyberg i framtiden? Experterna varnar för att extrem värme, torka och översvämningar kommer att bli allt vanligare framöver.

Klimatanpassning, åtgärder som skyddar miljön och människors hälsa, liv och egendom, borde stå högst på politikernas agenda i Sundbyberg och andra svenska kommuner. För att rusta vårt lokalsamhälle behövs enligt Naturvårdsverket bland annat en förstärkning av den gröna infrastrukturen och ekosystemtjänsterna samt att klimatet sätts i första rum i stadsplaneringen.

I Sundbyberg handlar det t ex om att utöka naturreservatet Golfängarna-Löt, skydda parker, anlägga våtmarker, plantera träd samt att förstärka den urbana biologiska mångfalden. Ytterligare hårdgörning av mark ska undvikas, eftersom det gör staden varmare och sämre anpassad för extremväder.    

Naturskyddsföreningen har vid flera tillfällen fört fram att Sundbybergs framtida förtätning behöver ske på redan asfalterade ytor, t ex gammal industrimark. Samtidigt behöver den eftersatta gröna infrastrukturen på många håll förstärkas genom nyplantering, underhåll och anläggning av gröna tak och växtväggar i staden.

Ekosystemtjänster som naturen utför är inte enbart till för att skapa trivsel utan är livsnödvändiga för människor och djur i en allt varmare värld med perioder av extremväder. Tyvärr ser vi istället i Sundbyberg flera nya detaljplaner som prioriterar asfaltering av ytor och exploatering av värdefull naturmark.

Vi vill nu se att Sundbyberg tar fram en sammanhållen handlingsplan för klimatanpassning, med fokus på de vatten- och temperaturreglerande tjänster som naturen kan utföra.

Valåret 2018 hoppas vi att klimatet och miljön blir den viktigaste frågan för alla partier som kandiderar till Sundbybergs kommunfullmäktige.

Styrelsen för Naturskyddsföreningen Solna-Sundbyberg

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Fotbollsderbyn redan i februari på Tele2

Sport Gnaget mot Bajen, Dif och BP i minicup Stockholmlagens damer mäter krafterna direkt i en försäsongscup på Tele2 i februari. – Det ger oss möjlighet att förbereda oss för den kommande allsvenska säsongen på ett mycket bra sätt, säger AIK...torsdag 21/1 1:15

19-åringen kan ha begått andra brott på rymmen

Nyheter Polisen söker vittnen Åklagaren och polisen söker fortfarande vittnen till mordet i Rissne, men också dem som har uppgifter om ett annat rån i Sundbyberg som 19-åringen kan ha begått.onsdag 20/1 9:26

Nya återvinningen överklagad igen

Nyheter Stockholm riktar kritik mot Solna och Sumpan En ny återvinningscentral i Sundbyberg kan dröja ytterligare sedan bygglovet överklagats igen. Samtidigt riktar Socialdemokraterna i Stockholm kritik mot Solna och Sumpan för att en återvinning inte...tisdag 19/1 1:15