"Att få hjälp tidigt, innan skulderna blivit omöjliga att hantera, är avgörande", menar Joakim Jonsson (S) och Julia Mäkitalo Blent (S). Foto: Mostphotos

”Sollentuna måste ge de skuldsatta snabbare stöd”

  • Publicerad 19:04, 7 sep 2020

Vi står inför en historiskt hög arbetslöshet. Coronakrisen har slagit hårt mot jobben och arbetslösheten beräknas ligga över 11 procent i mars nästa år visar Arbetsförmedlingens prognos.

För den som hamnar i ett ohållbart läge finns hjälp att få via kommunens budget- och skuldrådgivning. Här ska den som behöver snabbt få hjälp att överblicka sin ekonomi och få praktiska råd kring hur skulderna ska hanteras och prioriteras.

Att få hjälp tidigt, innan skulderna blivit omöjliga att hantera, är avgörande. Därför rekommenderar Konsumentverket max fyra veckors väntetid till första mötet med en rådgivare.

Men Konsumentverkets årliga kartläggning visar att den genomsnittliga väntetiden i Sollentuna är tio veckor – alltså mer än dubbelt så lång tid som myndigheten rekommenderar. Kartläggningen gjordes dessutom före coronakrisen.

Att tillåta en kommunal verksamhet att leverera så långt ifrån en myndighets rekommendation är ohållbart. Både för medborgaren som inte får den hjälp hen har rätt till i ett utsatt läge, samt i slutändan också för kommunens ekonomi. Det blir nämligen inte billigare att låta skuldsatta människor vänta. Tvärtom ökar kostnaden om de tillslut tvingas söka ekonomiskt bistånd för att de inte fått hjälp med skuldrådgivning i tid.

I en kris måste ansvariga politiker kunna agera snabbt för att stärka samhället där det brister. På det här området hade det brustit redan innan krisen kom, så tiden är knapp.

När det politiska arbetet drar igång igen efter sommaren förväntar vi oss en tydlig handlingsplan för hur M-styret i Sollentuna ska säkra att Sollentunaborna har möjlighet att få den budget- och skuldrådgivning de har rätt till.

Joakim Jonsson (S), oppositionsråd Sollentuna kommun, och Julia Mäkitalo Blent (S), 2:e vice ordförande i socialnämnden Sollentuna kommun

Fira kvinnodagen med fem modiga pionjärer

Nyheter "Förändring är möjlig, låt dig inspireras" I kampen för en jämlikare värld presenteras utställningen ”Sveriges Kvinnliga pionjärer” på Internationella Kvinnodagen, den 8 mars, i en utställning på flera platser i Sollentuna.tisdag 2/3 12:15

Coronasmittans tredje våg är här

Nyheter Smittan har tagit ny fart Smittan ökar så pass snabbt att man kan tala om en tredje våg. Det menar Region Stockholms tillförordnade chef Johan Bratt i en intervju i SVT.tisdag 2/3 11:35