Slutreplik: Liberalernas historiska satsning är en kortsiktig nödlösning

Vi välkomnar skolborgarrådets initiativ, men förslaget är långt ifrån den satsning som barn med särskilda behov behöver, skriver föräldrar från Nätverket Rätten till utbildning i en slutreplik om gymnasieresursskolorna.

  • Publicerad 15:15, 16 mar 2022

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Här tog de blågröna sitt förnuft till fånga snabbare.

Stockholm Stads skolborgarråd Isabel Smedberg-Palmqvist (L) berättar om en historisk satsning som ska göra det möjligt för barn med behov av särskilt stöd att nå sin fulla potential. Vi föräldrar välkomnar initiativet. Men det skolborgarrådet inte nämner är att ersättningen var högre tidigare än det förslag som nu ligger på bordet.

Replik: Alla elever ska få det stöd de behöver i skolan

Innan ”satsningen” för grundskolan så minskade Stockholm Stad ersättningen till resursskolorna så till den milda grad att tre välrenommerade resursskolor var nära att lägga ner.

Tack och lov tog de blågröna i Stockholm Stad sitt förnuft till fånga och återinvesterade den saknade ersättningen så skolorna fick ungefär samma ersättning som tidigare. Men att kalla det en ”historisk satsning” är direkt felaktigt.

Under hösten var det tydligt att även gymnasier som erbjuder specialpedagogisk utbildning gick mot samma öde. Det samverkansavtal som garanterade 155 000 kr/elev var uppsagt utan att ett stabilt alternativ fanns på plats.

Här tog de blågröna sitt förnuft till fånga snabbare och har nu annonserat ut en ytterligare ”satsning”, ett strukturbidrag om 145 000 kr. Ett bidrag som alltså är lägre än tidigare. Samtidigt som att 66 procent av de tilläggsbelopp som skolorna ansökt om har avslagits.

En sak är vi överens om – alla elever ska få det stöd det behöver. Det är både klokt, rätt och riktigt. Men rådande förslag är en temporär lösning och långt ifrån den satsning som barn med särskilda behov behöver. Och att ta bort det som fanns, ersätta det med något som är lite sämre, kan aldrig kallas en historisk satsning.