Erik Slottner (KD) försvarar beslutet att sätta in 100 ordningsvakter och väktare i Stockholms stad. Foto: Pressbild

Slutreplik: Att stoppa gängskjutningarna var aldrig syftet

Vad Palm och den övriga vänstern missar är att polisen saknar möjlighet att beivra mängdbrott när de tvingas prioritera gängkriminaliteten, skriver Erik Slottner (KD) trygghetsborgarråd i en slutreplik om 100 nya ordningsvakter och väktare i Stockholms stad.

  • Publicerad 06:15, 1 feb 2021

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Lisa Palm (FI) skriver den 27/1 att Stockholms stads historiska satsningar på ordningsvakter, väktare, trygghetsinvesteringar och trygghetskameror är ”föga imponerande”, eftersom de inte stoppat gängskjutningarna.

Detta har förstås aldrig varit syftet. Att Palm tror det säger åtskilligt om FI:s förmåga på området brottsbekämpning.

Stadens över 100 nya ordningsvakter och väktare ska självklart inte jaga mordlystna gangsters – det är polisens uppgift. Vad Palm och den övriga vänstern missar är att polisen saknar möjlighet att beivra mängdbrott när de tvingas prioritera gängkriminaliteten.

Ökat markant

Sexualbrott, misshandel, hot och rån har ökat markant i Sverige. Polisbristens följder är påtagliga, särskilt för kvinnor. Andelen unga kvinnor som känner sig otrygga eller avstår från att vistas utomhus kvällstid har parkerat på en rekordnivå. Det är just här som stadens ordningsvakter och väktare kommer in: bara första halvåret 2020 gjorde stadens ordningsvakter drygt 11 000 insatser. De avlastar polisen och hjälper till att skapa trygga zoner för stadens invånare - inte minst kvinnor - som inte vill få sin vardag begränsad av otrygghet.

Palms enda förslag för att här och nu minska otryggheten är Malmöprojektet Sluta Skjut. Jag kan upplysa Palm om att vi redan har ett projekt i Stockholm som har flera likheter med Sluta Skjut, men som vi valt att kalla Trefas. På samma sätt bygger arbetet på förstärkt strategisk och operativ samverkan mellan stad, kriminalvård och polis. Jag är dock inte främmande för fler verktyg för att bekämpa gängbrottsligheten: säkert kan vi lära oss mer av Malmö och vice versa.

Trygghetspersonal

Till skillnad från FI, har vi valt att satsa på en rad insatser för att öka tryggheten och säkerheten. Uniformerad trygghetspersonal är en lösning. På nationell nivå vill KD storsatsa på polisen. Istället för att kritisera satsningarna på ordningsvakter och väktare borde ett feministiskt parti istället sluta upp bakom åtgärder som faktiskt gör skillnad för kvinnors trygghet och säkerhet.