S:t Eriks ögonsjukhus vid Fleminggatan har flyttat ut och nu ska marken bli bostäder. Vänsterpartiet vänder sig emot försäljningen av byggnaden och marken. Foto: Arkivbild: Dennis Andersson

Sluta sälj bort vårt gemensamt ägda

Lokaler som skulle kunna rustas upp, mark som skulle kunna användas eller hyras ut. Platser och mark skulle kunna vara för sjukvård, kultur eller personalbostäder. Men som nu försvinner för gott, skriver Vänsterpartiet i ett debattinlägg om stadens beslut att sälja lokaler.

  • Publicerad 06:15, 2 jun 2021

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Nu kan vi läsa att högerpartierna med Moderaterna i spetsen pressar fram ännu en utförsäljning av en gemensamt ägd fastighet – S:t Eriks ögonklinik. En byggnad stående på exklusiv mark mitt inne i centrala Stockholm. Självklart har området uppvaktats av olika intressen som ser en möjlighet att tjäna stora pengar.

Man kan nästan tro att Moderaterna tävlar i att sälja bort våra regionlokaler. Vi minns ju alla hur man närmast hetsade med att sälja Bromma sjukhus mitt under den värsta pandemikrisen. Bara den här månaden säljs S:t Eriks ögonklinik, Berga Naturbruksgymnasium som är unikt i sitt slag, delar av Sabbatsbergs sjukhus och en tomt vid Huddinge sjukhus. Lokaler som skulle kunna rustas upp, mark som skulle kunna användas eller hyras ut. Platser och mark skulle kunna vara för sjukvård, kultur eller personalbostäder. Men som nu försvinner för gott.

Fel att sälja allt vårt gemensamma

Moderaterna styr även i Stockholms stad och där görs samma sak. Mitt under brinnande bostadskris, där överkomliga hyresrätter är det som saknas allra mest, så väljer de blågröna att ombilda och sälja ut allmännyttiga hyresrätter. Nyligen togs även beslutet om att Tensta gymnasium och Tensta träff ska säljas ut till högstbjudande, trots allmänhetens protester och trots behovet av fler mötesplatser i området. Detta är högerns standardlösning. Att sälja allt som är vårt gemensamma, ofta till underpris, till sina allierade som sen gör vinsten och stoppar ner i sina egna fickor. Medan vi medborgare blir utan. Lokal efter lokal försvinner bort från oss till en marknad vars främsta intresse är att tjäna pengar – inte tjäna folket.

Bostäder lämnas åt marknaden

Region Stockholm skulle själva kunna förnya sina vårdlokaler – inte främmande i en region som ständigt växer. Vi skulle också kunna bygga personalbostäder för den sjukvårdspersonal vi behöver rekrytera till regionen. Det är inte okänt att det är svårt att få bostäder i denna region. Och de bostäder som föreslås byggas vid S:t Eriks ögonsjukhus lämnas helt åt marknaden, vilket innebär att det inte alls kommer att gå till människor med medelinkomster eller mindre.
Att sälja egna fastigheter genererar tillfälliga intäkter men är en dålig affär långsiktigt. Resultatet blir inte sällan att regionen i senare skede tvingas hyra av kommersiella fastighetsbolag för dyra pengar. Det blir mer kostsamt i längden. Det är en också en dålig affär om man tittar på hur markpriserna i Stockholm stad gått upp senaste 20 åren.

Marknaden tar inte ansvar

Det vi säljer, det får vi inte tillbaka.

Marknaden tar inte ansvar för att vård ska finnas där den bäst behövs.

Marknaden tar inte ansvar för att ett anrikt naturgymnasium ska finnas kvar.

Marknaden ser sannerligen inte till att alla människor får en bostad de har råd med.

Marknaden bryr sig om att göra vinst och endast dom som redan har pengar kan vinna.

Vänsterpartiet vill något annat.

En region ska ha lokaler till många ändamål och inte lättvindigt sälja bort verksamheter och fastigheter.

Behåll istället, rusta upp, modernisera och utveckla vårt gemensamt ägda – för marknaden löser aldrig välfärden eller bostadskrisen.