Det vanligaste skräpet är plast, skriver Tyresö naturskyddsförening. Foto: Mostphotos

”Skräpa inte ner i sommar”

Tyresö Naturskyddsförening uppmanar till en skräpfri sommar.

  • Publicerad 16:44, 6 jul 2018

Nu är det sommar och då är det härligt att vara ute i naturen. Men på alla platser där människan varit finns det tyvärr skräp. Nedskräpning är inte bara fult utan även skadligt för miljön, och skräp som kastats på land hamnar ofta till slut i havet.

Det vanligaste skräpet är plast, som ofta består av material som är svårt för naturen att bryta ned. Plasten bryts bara ned i mindre och mindre bitar, men försvinner aldrig helt utan blir så kallad mikroplast.

Ingen vet ännu hur vi människor och naturen påverkas av mikroplast. Dock har vi redan sett exempel på djur som har skadats på olika sätt på grund av skräp. Experter har räknat ut att det varje år hamnar omkring åtta miljoner ton plast i haven, vilket betyder att det i framtiden kan finnas mer plast i haven än fisk!

Som tur är finns det många som vill vända denna utveckling. Lördagen den 5 maj i år anordnade Tyresö naturskyddsförening tillsammans med Tyresö fiskevårdsförening en skräpplockardag vid Tyresö-Flatensjön. Många frivilliga skräpplockare deltog, och under fyra timmar samlade de ihop många säckar skräp. Stort tack till alla som deltog! Det mesta av skräpet bestod av plast.

I framtiden hoppas vi att sådana dagar inte behövs, utan att människor faktiskt förstår allvaret i vad nedskräpning gör med naturen och slutar att skräpa ner. Ett konkret tips för att göra sommarens picknick mer miljövänlig är att undvika engångsartiklar av plast, och självklart att alltid ta med sitt skräp hem eller till närmaste papperskorg.

Trevlig (skräpfri) sommar!

Sara Karlberg, Trainee Naturskyddsföreningen
Solveig Dahl, Ordförande Tyresö Naturskyddsförening