Ska enbart priset avgöra vilken vård de äldre får?

  • Publicerad 15:39, 3 mar 2014

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Gunnel Orselius-Dahl (FP) har i flera lokala medier nu fått framföra sin och sitt partis goda syn på hur äldreomsorgen är i Vallen­tuna. Jag säger inte att hon har fel. Men när hon och de styrande i Vallentuna får chansen att göra äldreomsorgen ännu bättre – då tar de inte den.

Boendet Augustendal ligger nu ute på anbud. Oavsett vad man anser om befintlig utövare så måste väl de styrande ha som målsättning att göra det ännu bättre för de boende. Eller? För när kommunen nu tar in anbud, så har man helt bortsett från parametrar som till exempel bemanning, ökad kvalité och service.

Den utövare som får driva Augustendal i höst får göra det enbart för att den utövaren har lagt lägsta pris. Det är det som Vallentuna kommun fattar beslut på. Det kanske inte kostar många kronor per dygn för att höja kvalitén och att väga in både pris och utförande? Men nej, lägst pris får utöva omsorg. Det behöver såklart inte betyda att den som driver Augustendal framöver inte kommer att bedriva god vård och omsorg. Men att socialnämnden i Vallentuna kommun inte alls prioriterar andra faktorer än kronor i sin upphandling, det Gunnel tycker jag inte att du kan känna dig så stolt över.

Annika