Självklart ska Östra Ryds ­kyrka vara vägkyrka i sommar

  • Publicerad 18:24, 2 mar 2014

Under flera år har vår församling anordnat så kallad vägkyrka under sommaren i Östra Ryds kyrka. Det har varit mycket uppskattat av alla de besökare som haft vägarna förbi och inte minst av alla de långväga och utländska besökarna. Här har funnits en kunnig guide, möjlighet till en kopp kaffe och en stund för stillhet i en praktfull miljö.

Förra året genomfördes någon slags avskalad vägkyrka som innebär att man inte lever upp till kraven på en riktig vägkyrka som annars finns runt om i landet. I år tycker vi i Borgerligt alternativ – den nya nomineringsgruppen i vår församling – att Östra Ryds kyrka ånyo ska hållas öppen som vägkyrka. Vår kyrka från 1300-talet ursprungligen, vår vackraste kyrka som dessutom ligger intill en av allfarvägarna är som gjord för det.

Den nuvarande ledningen i församlingen med (S) och Levande kyrka i spetsen har inte satt ner foten i denna fråga. Vårt råd är – gör det nu. En öppen folkkyrka – som vi brukar prata om i högtidliga sammanhang – kan då leva upp till den visionen.

Jan Olov Sundström

Gruppledare för Borgerligt alternativ i Österåker Östra Ryds församling och kyrkvärd i Östra Ryds kyrka