Foto: Mitt i Stockholm

”Sextiotalets vintrar är över – förbjud dubbdäck”

Myndigheterna måste förbjuda dubbdäck. Det är varken bra för vägarna eller lungorna, skriver insändarskribenten.

  • Publicerad 05:01, 25 mar 2020

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Hur kan man i dessa närmast hysteriskt miljöfixerade tider fortsätta ignorera den källa till luftföroreningar som årligen förkortar livet för hundratals svenskar?

Som varje år medför kostnader på flera miljarder kronor för reparationer, vilka i sin tur genererar stora koldioxidutsläpp samt orsakar köer och olyckor?

Som medför nedsmutsning, buller och otrivsel?

Jag avser givetvis bruket av dubbdäck! Sådana är avsedda att användas på is och snö, vilket ytterst sällan förekommer på vägar i landets södra/mellersta delar. De få snöiga dagarna klarar de tysta, bekväma och oskadliga dubbfria vinterdäcken galant.

Redan i oktober börjar miljoner däckdubbar fullt lagligt rassla kring och gräva sönder de vägar som just hunnit bli reparerade efter förra vintern. De mal sönder asfalten till fint pulver som letar sig in överallt, inklusive lungorna.

Varken de förment miljömedvetna bilägarna eller Transportstyrelsen tycks ha upptäckt att vintrarna från 1960-talet upphört.

Kanske måste vår regering ta tag i ärendet, där brukar inte förbud vara något man drar sig för.

Det är i vilket fall som helst hög tid förpassa dubbarna till historien!

Björn Sandberg