Debattörerna. Martin Westmont (SD) och Peter Wallmark (SD) skulle vilja samarbeta med andra partier. Foto: Linda Gren/Maja Brand

SD: Allt tyder på att vi får en vågmästarroll efter valet

Sverigedemokraterna ser det ytterst beklagligt att den borgerliga alliansen i Stockholm hellre samtalar med de rödgröna än med SD.

  • Publicerad 15:50, 24 aug 2018

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Alliansen har meddelat att man kommer att föra blocköverskridande samtal med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om Sverigedemokraterna blir vågmästare i Stockholms stad. Med tanke på Sverigedemokraternas stora uppgång i opinionen så tyder allt just på att vi får en vågmästarställning.

Sex av tio väljare som röstar på Moderaterna kan tänka sig ett samarbete med Sverigedemokraterna, det visade en mätning från Inizio från den 11 april 2018. Det är därför märkligt att Moderaterna väljer att gå emot sina egna väljare och istället väljer ett samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det vore i och för sig inte första gången Moderaternas och övriga Alliansens väljare får Miljöpartiets politik. De flesta minns nog kaoset i Sverige efter det att Alliansen med Fredrik Reinfeldt i spetsen tillät Miljöpartiet att sätta den politiska agendan.

Sverigedemokraterna ser Alliansens ställningstagande både som märkligt och ytterst beklagligt. I ena stunden framhåller man för stockholmarna att man vill se ett maktskifte i Stockholms stad för att i nästa stund deklarera att man hellre samarbetar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i stället för med oss, trots att vi har tydligt deklarerat för Alliansen att vi är öppna för en dialog.

Vilka krav kommer Miljöpartiet kräva denna gång om Alliansen vill ha deras stöd? Kanske kräver dem att trafikborgarrådet Daniel Helldén (Mp) ska få sitta kvar ytterligare en mandatperiod med ett förvärrat trafikkaos som följd?  

Alliansens besked förtydligar åtminstone två saker för väljarna inför valet. En röst på Alliansen är en röst för fortsatt vänsterpolitik och för det andra att Sverigedemokraterna kommer också fortsättningsvis att vara det enda oppositionspartiet i Stockholms stad."