Staden måste göra allt för att undvika en fortsatt våldsspiral, menar tre vänsterpartister i insändaren. Foto: Dennis Andersson

”Satsa mer pengar 
på kriminella 
som vill hoppa av”

  • Publicerad 14:12, 2 jul 2019

Till hösten friges flera personer på båda sidor av konflikten på Järva.

Stockholmspolisen har uttryckt en stark oro för att detta kommer leda till en upptrappning av våldet i området.

Av de senaste tidens skjutvapenmord i Järvaområdet och södra Stockholm har endast ett klarats upp. Nu är det jätteviktigt att staden gör allt de kan för att undvika en fortsatt våldsspiral och att de får resurser för att kunna göra det. Det hade varit självklart om det hade hänt i innerstan.

Vi i Vänsterpartiet tycker att staden och stadsdelsnämnderna snabbt ska ta fram åtgärdsplaner och se över sin beredskap inför hösten. Vi har också föreslagit till kommunstyrelsen att lägga 20 miljoner kronor på en förstärkning av den samlade avhopparverksamheten i staden.

Alla som vill lägga det kriminella livet bakom sig ska kunna göra det. Det behövs längre öppettider och kvällsöppet på de verksamheter som bedriver avhopparverksamhet.

En annan åtgärd är att man måste kunna få delta i avhopparverksamhetens program även under en avvänjningsperiod, i stället för att portas i dörren på grund av nolltolerans mot narkotika.

Vi behöver trygga stadsdelar för alla, avsett var i Stockholm man bor.

Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd, Rashid Mohammed (V), vice ordf stadsdelsnämnden Spånga-Tensta, Veronica Stiernborg (V), ledamot stadsdelsnämnden Rinkeby-Kista