S: Vilken grupp ska M håna nu?

  • Publicerad 12:00, 10 okt 2019

Den resa som moderaterna på kort tid gjort är en ganska bedrövlig syn. Från ett parti som aspirerat på att vara statsbärande, till en högljudd samling provokatörer.

På sociala medier hånas ”svaga” grupper friskt av ledande företrädare. Nu senast är det Benjamin Dousa (M), ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd som har tänkt högt. Han vill att försörjningsstödet ska ersättas av matcheckar. Fattiga människor ska alltså inte ha pengar, utan komma till affären med särskilda checkar.

Det han egentligen säger är att de familjer som bor till exempel här i Rinkeby och som har det sämre ställt, inte går att lita på.

Att ge kraftiga bidrag till rika människor som vill renovera sina kök för tredje gången på kort tid, så kallat rot-avdrag, är däremot inga problem i Dousas värld. Ett problem verkar det dock vara att fattiga människor som kanske under viss tid är i behov av stöd från oss andra i samhället, själva ska få bestämma vad de ska använda sina pengar till. De ska vackert stå med mössan i hand, med sina speciella checkar och skämmas över sin situation. Det är en förnedringens politik.

Jag är fullt medveten om att ett av skälen till att Dousa gör detta är att provocera. Och kanske går jag i fällen när jag skriver denna text som svar. Men någonstans måste man säga stopp, det räcker nu. Vilken blir nästa grupp som ska hängas ut? Vad säger detta om synen på människan, på samhället? Vi är många som tror på individen, och vi tror att individen ska ges frihet och förutsättningar att skapa sitt eget liv.

Istället för att skuldbelägga, peka ut och stigmatisera andra människor ska vi bygga samhället tillsammans. Moderaterna visar nu tydligt att de inte tror på den idén. Då vet vi det.

Jag hoppas att de andra partierna i styret, Alliansen såväl som Miljöpartiet tar avstånd från denna förnedringens politik.

Jag tror det är viktigt att vi är många som visar att vi inte tycker som Dousa. Hjälp mig att säga stopp, det räcker nu.

Elvir Kazinic (S) vice ordf Rinkeby-Kista SDN