Riskkapitalisterna finns mitt bland oss

  • Publicerad 15:55, 24 feb 2014

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Riskkapital är ett samlingsnamn för kapital som riskeras vid investeringar. Det omfattar alla tillskott av kapital i ett företag som inte är lån. Riskkapitalister är ”aktiva ägare”, enligt Wikipedia.

Hmm, låter inte det som en vanlig företagare? Har vi då inte en massa ”riskkapitalister” mitt ibland oss? Vad är en egenföretagare, om inte en människa som satsar tid och resurser för att starta ett företag?

Lisa startar en städfirma. Hennes man tar ett banklån för att hjälpa henne med startbeloppet då hon inte själv får lån av banken. Hennes make är faktiskt också en riskkapitalist, tillsammans med sin fru som riskerar sin tid och arbete som hon kanske inte kommer att få betalt för.

Ordet riskkapitalist har fått ett oförtjänt dåligt rykte. I stället borde vi hylla dessa vardagshjältar, som riskerar att faktiskt förlora sina tillgångar i en nystartad rörelse.

Man måste i debatten skilja på riskkapitalist och venturebolag. I dag likställs dessa. Men det senare är något helt annat än den lille företagaren.

Låt oss sluta använda ordet riskkapitalist som ett skällsord, för samtidigt skäller vi då på den ensamme lilla företagaren som kämpar sig fram i en djungel av pålagor, skatter, myndighetsregler och till på köpet en negativ allmänhet.

I dag skapas inte jobben hos de stora företagen utan hos den lille företagare, en” riskkapitalist” som många gångar riskerar hus och hem för att starta och driva ett företag som kanske kommer att anställa ett antal människor. Ett företagarvänligt samhälle skapar flera jobb och en tillväxt som vi alla behöver.

Anne-Christine Carlberg