Vi gör just nu det socialdemokraterna efterfrågar. Det är sorgligt när politiker gör sitt yttersta för att få en bra sak att framstå som något dåligt, skriver Sandra Ivanovic Rubin (MP) i hälso- och sjukvårdsnämnden. Foto: Mostphotos/Pressbild

Replik: Vi skär inte ner på BUP – vi satsar på att ge tidig hjälp

Socialdemokraterna i Region Stockholm är väl medvetna om att ingen planerar att spara pengar på BUP. Tvärtom satsar regionen nästa år 100 miljoner kronor extra på vården för barn och ungas psykiska ohälsa, skriver Sandra Ivanovic Rubin (MP) i en debattreplik.

  • Publicerad 15:00, 22 okt 2021

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Svar på debattinlägget "Barnens framtid måste gå före Moderat ideologi".

Samhället ska byggas efter barns behov. Barn behöver hopp och framtidstro, närvarande vuxna och en skola som är anpassad efter individers olika förutsättningar. Löser vi detta förbättras barns och ungdomars psykiska hälsa automatiskt. 

Vården kan inte kompensera för alla samhällets brister, men den ska finnas där när den behövs. Därför tänker vi nu nytt i Region Stockholm. Från den första december kan alla barn och unga söka hjälp för sin psykiska ohälsa via vårdcentralen.

Tidig hjälp

100 miljoner kronor riktas mot att barnen ska få tidig hjälp, innan de hinner må så dåligt att de behöver specialistvården som ges inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Vårdcentralerna i regionen har samlat sin kompetens på drygt 30 platser som är spridda över hela regionen. På mottagningarna finns kuratorer, psykoterapeuter och psykologer med kompetens att omhänderta lätta till måttliga psykiska besvär.

Denna vårdnivå har inte varit utbyggd tidigare vilket gjort att många barn sökt sig till den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin, trots att de inte haft behov av specialistvård. När nu den tidiga vården kommer på plats i hela regionen, och gör att de flesta barn får kortare restid och lättare att få vård, är det logiskt att BUP följer med i förändringen.

Flera fördelar

Beslutet om att minska upptagningsområdena från 16 till 9 har tagits för att synka områdena inom primärvården, inte för att spara pengar. Hur många mottagningar som kommer att finnas i framtidens BUP-organisation är ännu inte beslutat, somliga områden kan behöva fler mottagningar, men planen är att de ska bli större än i dag. 

Det finns flera fördelar med det. En stor mottagning kan ha bredare kompetens och en stabilare verksamhet som inte är lika känslig för sjukskrivningar, föräldraledighet och semester. Personalen trivs bättre när de får arbeta i en miljö med utvecklingsmöjligheter och mer kollegialt utbyte.

Kortare väntetider

En stor mottagning kan också ha effektivare administration och lägre lokalkostnader, jämfört med flera små. Det innebär att mer pengar kan läggas på vård till barnen, vilket vi alla vill. Ja, färre mottagningar innebär att några barn kommer att få längre restid, men vi tror fördelarna med kortare väntetid och stabilare vård överväger. Sett till resten av landet - till exempel Dalarna som socialdemokraterna prisar för sin tillgänglighet - har stockholmare fortfarande nära till vården. 

Det kommer förmodligen att ta tid innan allt flyter på perfekt, innan alla barn och unga får hjälp på rätt vårdnivå, och innan samarbetena mellan mottagningarna för tidig vård, BUP och kommunernas verksamheter har hittat sina former. Vi har skjutit till resurser för att täcka eventuella extra behov under övergångsperioden. Vi tror också att ytterligare pengar kan behövas till kommande år. Inget barn ska stå utan hjälp.

Sorgligt agerande

Region Stockholm gör just nu det socialdemokraterna efterfrågar. Vi minskar kostnader för administration. Vi bygger ut tillgången till tidig vård, vi satsar mer pengar på vården för barn och ungas psykiska hälsa, och vi förändrar för att få kortare vårdköer och bättre arbetsmiljö på BUP. Det är sorgligt när politiker, även om de är i opposition, gör sitt yttersta för att få en bra sak att framstå som något dåligt.

Miljöpartiet i Region Stockholm gick till val på att den psykiska hälsan ska få samma status som den fysiska i vården. När vi gick in i den blågröna koalitionen var det med villkoret att vi skulle få ansvar för vården för psykisk hälsa och psykiatri, och vi är stolta över den reform som nu genomförs. Den har behövts länge.