Replik: Tur att skolorna haft en grönblå budget under pandemin

"Kadir Kasirga har sannolikt också tagit del av mitt i:s intervju om att de 83,7 miljonerna fördelas till samtliga skolformer och att den största delen av pengarna går till gymnasieeleverna", skriver skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) i en replik.

  • Publicerad 06:15, 20 apr 2021

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Skolbudgeten i Stockholm för 2021 uppgår till drygt 20 miljarder kronor. Det är den största skolbudgeten i Stockholms historia och vi har den högsta skolpengen i hela länet. Trots detta anser socialdemokraternas Kadir Kasirga att den grönblå majoriteten prioriterar ned skolan. Han blundar för det faktum att skolbudgeten bara i år har ökat med 642,6 miljoner kronor. Vår grönblå majoritetsbudget för skolan slår socialdemokraternas valfläskbudget med hästlängder. Varför oppositionsborgarrådet Kadir Kasirga påstår att det sker nedprioriteringar i debattartikeln är obegripligt - och ohederligt.

Största delen går till gymnasieeleverna

Kadir Kasirga är mycket väl medveten om hur den grönblå majoriteten fördelar statsbidraget Skolmiljarden. Vi diskuterade nämligen ärendet på kommunstyrelsemötet den 14 april. Han har sannolikt också tagit del av mitt i:s intervju med mig häromdagen om att de 83,7 miljonerna fördelas till samtliga skolformer och att den största delen av pengarna går till gymnasieeleverna. De har drabbats hårdast av pandemin och många ungdomar oroar sig för att betygen inte kommer att räcka till för att ta sig in på den utbildning de siktat in sig på. Genom de här pengarna får nu eleverna fler chanser att nå sina mål innan de går ut.

Alla har gjort ett fantastiskt jobb

En sak har Kadir Kasirga dock rätt i. Nämligen att alla professioner inom skolan har gjort ett fantastiskt jobb för att få undervisningen att fungera under pandemin. Jag är otroligt imponerad över deras arbete och det är tack vare deras engagemang som skolorna överhuvudtaget kunnat vara öppna i den utsträckning de varit. Det är tur att skolorna har en grönblå skolbudget med liberala satsningar att bedriva sin verksamhet på.