Politikerna borde tävla om vem som har bäst klimatpolitik. Men nu, inför valet, sker närmast det motsatta. Det är ett gigantiskt svek, skriver Arvid Gudmundsson från kampanjen Återställ Våtmarker. Foto: Privat/Pressbild

Replik: Politikerna fortsätter svika inför klimathotet

Vi befinner oss i en nödsituation. Återställ Våtmarker sitter på motorvägen för att politikerna inte gör sitt jobb. Istället för att straffa den som ringer i varningsklockan borde Sverigedemokraterna börja göra sitt jobb de med, skriver Arvid Gudmundsson från kampanjen Återställ Våtmarker.

  • Publicerad 06:15, 13 apr 2022

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Hur kan vi tillåta att regering och riksdag inte agerar enligt krisläget?

REPLIK på SD:s debattinlägg "Lås in miljöaktivister som blockerar vägar".

Den globala upphettningen gör snart jorden obeboelig för oss människor, om inte utsläppen av växthusgaser omedelbart minskar. Återställ Våtmarker är en kampanj som vill sätta press på våra tafatta politiker att göra sitt jobb - att försöka rädda allas vår framtid.

Sverigedemokraterna, vars topp-politiker har kallat klimathotet en bluff, försöker plocka poäng i ett debattinlägg förra veckan: “tänk på oss om du blir stoppad av en klimataktion” och ropar på hårdare straff. Straffa budbäraren och att fortsätta ignorera klimathotet är tydligen valstrategin. Är det verkligen ett parti som vill och kan förhindra klimatkatastrofen?

Släpper alltid fram blåljus

I övrigt är innehållet i debattinlägget på för låg nivå för att det ska vara meningsfullt att bemöta i sak, men en sak ska sägas om utryckningsfordon. Återställ Våtmarker gör allt för att aktionerna ska vara så säkra som möjligt. De släpper alltid fram blåljuspersonal. Polis kontaktas dessutom direkt när aktionerna påbörjas.

De som sitter på vägen förstår att bilisterna blir arga och upprörda, men vi befinner oss i en nödsituation. Jorden är överhettad och vi fortsätter att pumpa ut växthusgaser. Politiker och andra makthavare har i årtionden misslyckats att hejda utvecklingen. Nu är vi i rejäl fara. Forskare varnar för samhällskollaps. Jag är rädd. Är inte du det?

Vår sista chans

Men ingenstans i samhället ser vi att vi befinner oss i en nödsituation, och verkligen inte i riksdagen. Miljontals liv står på spel. Våra barns trygghet står på spel. Detta decennium är vår sista chans. Utsläppen måste ner. Vi har inga alternativ. Ska vi göra allt vi kan eller fortsätta blunda? 

Att återställa Sveriges våtmarker är ett första steg. Våtmarkerna läcker lika mycket koldioxid som hela Sveriges samlade personbilstrafik under ett år. Det är billigt, enkelt och effektivt att återställa våtmarkerna. Ändå händer det inte.

Ett gigantiskt svek

Hur kan vi tillåta att regering och riksdag inte agerar enligt krisläget? All forskning är överens, det är ett nödläge för oss som bor på planeten Jorden. Riksdagspartierna borde tävla om vem som har bäst klimatpolitik. Men nu, inför valet, sker närmast det motsatta. Det är ett svek. Ett gigantiskt svek.

Jorden hettas upp allt mer. Om bara några år är det för sent att hejda katastrofala klimatförändringar. Återställ Våtmarker sitter på motorvägen för att politikerna inte gör sitt jobb. Istället för att straffa den som ringer i varningsklockan borde Sverigedemokraterna börja göra sitt jobb de med.