Lisa Palm, Feministiskt initiativ, vill se metoden "Sluta skjut" som varit framgångsrik i Malmö, även i Stockholm. Foto: Pressbild

Replik: Nej, Slottner, dina trygghetssatsningar är inte nyskapande

Erik Slottners trygghetssatsningar är föga imponerade. För trots Stockholmsstyrets "historiska" och "nyskapande" satsningar på ordningsvakter har 2020 varit ett rekordår i antalet skjutningar, skriver Lisa Palm, Feministiskt initiativ i en replik till ett debattinlägg av trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD).

  • Publicerad 12:00, 27 jan 2021

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Erik Slottner säger att han inte sitter och rullar tummarna, ändå verkar det vara just det han gör. Den blågröna majoriteten har gång på gång röstat ner Feministiskt initiativs förslag om att införa den beprövade metoden "Sluta skjut" som varit så framgångsrik i Malmö. Sprängningar och skjutningar har minskat och samtidigt har antalet personer som deltar i Malmös avhopparverksamhet ökat. I Stockholm fortsätter utvecklingen istället åt helt fel håll och regionen driver den mörka statistiken i landet gällande skjutningar.

“Sluta skjut” är ett samarbete mellan polisen, kriminalvården, Malmö stad, familjer och engagerade invånare för att förebygga skjutningar och ge rätt stöd till den som vill bort från våld och kriminalitet. Kommunen har varken bestämmanderätt över polisen eller möjligheten att stifta lagar, något stadens styrande partier gärna vill hänvisa till i frågan. Den här metoden är däremot ett konkret förslag på hur vi i staden kan ta ansvar för och få ner det dödliga våldet.

Men högerstyret säger nej. Istället läggs fem miljoner på väktare utan befogenheter och statistikinsamling kopplat till Tyck-till-appen. Är det vad Slottner menar ska lyckas vända den dystra utvecklingen i Stockholm?

Det är också tydligt att styret inte har en helhetsbild av vad som behövs för att minska våldsbrottsligheten i Stockholm. Det är naturligtvis bra att väktare släcker förödande skolbränder, men ännu bättre hade det varit om den nedmontering av skolbudgeten som högerstyret genomfört under de senaste åren kunde upphöra. Trots att såväl polis, socialtjänst och forskning lyfter fram skolan som den främsta skyddsfaktorn för att inte hamna i kriminalitet väljer styret att lägga 200 miljoner i besparingskrav på skolan under 2021.

Nej Slottner, dina trygghetssatsningar kan knappast kallas nyskapande och imponerar nog på få när det under din tid som trygghetsborgarråd varit ett rekordår i antalet skjutningar.