REPLIK på debattinlägget "Lägg inte ner närakuterna – utveckla dem" av Anna Starbrink (L) och Amelie Tarschys Ingre (L).

Det stora problemet i Stockholms sjukvård är att den är uppsplittrad och har dålig kontinuitet, för få har en allmänläkare på sin vårdcentral med helhetssyn och tid för dig. Och vi lyckas inte bemanna de vårdplatser som finns på sjukhusen.

Tidigare hade vi ett system där man sökte sin vårdcentral mellan klockan 8 och 17 för kroniska sjukdomar men även för de akuta problem som inte kräver akutsjukhusets resurser.

Om man hade ett akut men mindre allvarligt tillstånd som inte kan vänta till dagen efter kunde man kontakta husläkarjourer mellan 17 och 22 runt om i Region Stockholm. Detta var ett uppskattat system med en bra geografisk spridning och en tydlighet i var man skulle söka vård och när.

Slog sönder systemet

Det här slog Anna Starbrink och hennes kolleger sönder med de nya närakuterna som är öppna 8-22 och husläkarjourerna lades ner trots starkt motstånd från professionen. Detta har givit Stockholmssjukvården ännu en vårdnivå vilket gjort systemet än mer otydligt då det numer är oklart både för patienter och profession om man kontorstid ska söka vårdcentral, närakut eller akut med sina besvär.

Närakuterna har inte givit oss fler fasta läkare på vårdcentralerna eller vårdplatser på sjukhusen utan istället dränerat vårdcentralerna och akutsjukhusen på personal och pengar.

Överbeläggningar har ökat

Dessutom har de inte varit den succé som Starbrink och Tarschys Ingre vill låta påskina. De senaste åren har överbeläggningarna på sjukhusen ökat (även innan pandemin), antalet individer per allmänläkare har ökat och väntetiderna på akutmottagningarna har inte minskat.

Inte ens skribenternas eget parti tycker att närakuter är en bra idé. I Västra Götaland bestämde man sig nämligen häromåret för att skrota närakuterna man haft på försök och detta under ledning av liberala Hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande Jonas Andersson.

Lyssna på professionen

Istället för att försöka skrämma väljarna med vad de andra partierna vill borde Liberalerna lyssna på professionen och sina partikolleger i andra delar av landet och inte öppna fler närakuter utan istället lägga pengarna på fler fasta läkare på vårdcentralerna och en rimlig arbetsmiljö på akutsjukhusen.