Allt för få hyresrätter byggs under mandatperioden, anser Vänsterpartiet i en replik. Bilden är från bygget av hyresrätter i Liljeholmen för tre år sedan. Foto: Arkivbild: Mia Dahlgren

Replik: Moderaterna prioriterar inte hyresrätterna

Den styrande majoriteten i Stockholm har haft som mål att besluta om mark till 10 000 bostäder men bara lyckas med ca 8400. De har dessutom missat målet för hur många av de bostäderna som ska bli hyresrätter. Det är ett allvarligt misslyckande och det borde Moderaterna kunna erkänna, istället för att låtsas som att allt går enligt plan, menar vänsterpartiet i en replik.

  • Publicerad 11:15, 2 mar 2021

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Den styrande majoriteten, som består av M, L, C, Kd och MP, har lovat att hälften av de nya bostäder som beslutas om ska vara hyresrätter. Så har det inte blivit, trots att bristen på hyresrätter är stor. Det är särskilt allvarligt att de inte når sina mål eftersom de samtidigt har drivit igenom ombildningar av befintliga hyresrätter till bostadsrätter.

”Det går självklart att hävda att det borde varit fler bostäder av någon specifik sort och naturligtvis kan fördelning och detaljer förbättras ytterligare”. Det skriver Johan Nilsson (M), ordförande i Exploateringsnämnden, apropå att man missar målet för hyresrätter. Men det är knappast en detalj, utan en helt avgörande fråga för framtiden för många människor i Stockholm.

Byggs färre hyresrätter

Faktum är att den styrande majoritetens politik kommer leda till att det byggs färre hyresrätter i Stockholm i framtiden och att bostadsbristen för folk som inte har råd att köpa lägenhet blir ännu värre. Det är tydlig klasspolitik. Kan man inte köpa sig en bostad är man inte lika prioriterad.

Verkar inte veta hur det är

Moderaterna och Johan Nilsson verkar helt enkelt inte ha en aning om hur det är att varje dag sitta på Bostadsförmedlingens hemsida och fylla i intresseanmälningar på lägenhet efter lägenhet men ändå hamna på plats 200. Eller att leta på Marketplace eller Blocket och bara hitta annonser på rum att hyra i andra hand, men som ändå kostar 7000 kronor i månaden. För de personerna är det inte detaljer att det inte kommer att byggas tillräckligt med hyresrätter framöver.

Majoriteten måste börja leverera. Bygg fler hyresrätter nu!