#Metoo-demonstration på Sergels torg. Foto: Mostphotos

Replik: Liberala feminister driver på för ökad jämställdhet

Fi hävdar att det saknas politisk handling från Liberaler i Stockholm gällande åtgärder mot mäns våld mot kvinnor. Ingenting kunde vara mer fel, skriver Jessica Johnson och Cecilia Elving från Liberala Kvinnor, i en replik.

  • Publicerad 06:15, 15 dec 2020

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Liberala feminister har drivit på för ökad jämställdhet i mer än 150 år. Vi står bakom många av de progressiva reformer som gjort Sverige till ett av världens mest jämställda länder.

Genom januariavtalet har Liberalerna fått igenom lagskärpningar, stöd till kvinnojourer och satsningar på arbetet mot våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck. Frågor som Liberala Kvinnor drivit under många år. Liberalerna har också bidragit till mer nationella resurser till att motverka mäns våld mot kvinnor och barn under coronapandemin.

Driver hårt mot mäns våld

I Stockholms stad driver liberala borgarråden Jan Jönsson och Isabel Smedberg Palmqvist hårt på mot mäns våld mot kvinnor och för jämställdhet. Några exempel är:

√ Socialtjänstens budget för Individ och familj, där arbetet för våld i nära relationer ingår, ökar 2020 netto med 91 mnkr och 2021 med 74,1 mnkr.

√ I budget 2020 skrevs arbetet mot sugardejting in för första gången. I budget 2021 bygger Stockholm stad på det med ett kunskapslyft för att stärka kompetensen inom sugardejting och prostitution.

√ Innan sommaren slöts en samverkansöverenskommelse som innebär att polis och socialtjänst ska jobba mer tillsammans för att hitta unga tjejer och killar på nätet som är på väg att dras in i sexhandeln.

Nytt program antaget.

Stockholm stad har antagit ett nytt program för arbetet mot våld i nära relationer som inkluderar arbetet mot sugardejting, prostitution och människohandel för sexuella ändamål samt sexuellt våld oberoende relation.

Stockholm stad fortsätter att sprida det våldsförebyggande programmet MVP till fler skolor (Mentors in Violence Prevention).

Varje dag driver Liberalernas politiker på för ökad jämställdhet. Det är en av Liberala Kvinnors viktigaste uppgifter att se till att de fortsätter med det. Vi ger oss inte. Stockholm och Sverige behöver mer frihet och mer feminism.