Inga planer på höjd fastighetsskatt, svarar Socialdemokraterna i en replik. Foto: Mostphotos

Replik: Inga planer på att återinföra fastighetsskatten

Moderaterna sprider osanningar om fastighetsskatten, svarar Socialdemokraterna i en replik.

  • Publicerad 06:15, 23 mar 2021

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Moderaterna Erik Andersson och Niklas Wykman sprider direkta osanningar om fastighetsskatten i mitti.se/debatt. Det finns inga förslag från Socialdemokraterna om att återinföra fastighetsskatten, och det vet de. Precis som i valrörelsen 2014 försöker Moderaterna skrämma husägare med att Socialdemokraterna skall återinföra fastighetsskatten. Då var det finansminister Anders Borg (M) som skickade ut brev till alla villaägare där han påstod att om Socialdemokraterna vann valet så skulle fastighetsskatten höjas med 25 000 kr per år.

Experter vill förändra

De som på senare tid talat om att förändra fastighetsavgiften är olika ekonomiska institutioner och experter. En av dessa experter är just Moderaternas tidigare finansminister Anders Borg som nu vill höja den nuvarande fastighetsskatten i det kommunala avgiftssystemet som infördes 2008. Så här får Andersson och Wykman se upp.

Vi socialdemokrater har under hela krisen försökt skydda hus, hem, jobb och företag. Genom utbyggd utbildning, infrastruktur, satsningar på välfärden och klimatsmart näringspolitik bygger vi för framtiden. Samtidigt som allt detta gör vi en historisk utbyggnad av polisen med 10 000 anställda mellan 2016–2024, och där är vi nu halvvägs. Tillskillnad från Moderaterna hittar vi inte på saker om andra partiers politik, men vi redovisar mer än gärna Moderaternas faktiska förslag.
 

Vill sänka a-kassan

I deras förslag till budget för 2021 ser vi att de vill tillbaka till samma gamla misslyckade jobbpolitik som under Alliansens tid. Mindre pengar till välfärden och stora nedskärningar i klimat- och miljöpolitiken. Dessutom vill man mitt under pandemin bidra till ökad osäkerhet genom att sänka a-kassan. Om nu Moderaterna värnar om vanligt folks hus och hem borde det vara klokt att stå upp för en skälig a-kassa så att den som blir arbetslös inte tvingas sälja sin bostad.