Visst behöver förskolepersonalen semester, men en bra grundbemanning är den stora politiska frågan, menar Vänsterpartiet i en replik på skolborgarrådets vädjan att föräldrar kommer in sina semesterveckor i tid. Foto: Mostphotos

Replik: Förskolan behöver resurser, inte bara uppmaningar

Problemen i förskolan i Stockholm är till stor del en fråga om resurser. Om förskolorna fick mer pengar i sina budgetar skulle de inte behöva ha en stressig arbetsmiljö, menar Vänsterpartiet i en replik.

  • Publicerad 06:15, 7 maj 2021

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Stockholms skolborgarråd Isabel Smedberg-Palmqvist från Liberalerna går i Mitti ut och vädjar till föräldrar att planera och meddela sina sommarsemestrar till förskolorna i god tid eftersom hon ”unnar personalen en härlig ledighet”. Vi håller helt med om att föräldrar ska meddela sina semestrar i tid men att förskolan går på knäna året runt och att personalen är sliten är inte föräldrarnas fel – det är Isabel Smedberg-Palmqvist ansvar.

Vi vet att det finns föräldrar som meddelar sina ledigheter för sent eller ändrar sig om när de vill vara lediga, vilket förstås ställer till problem i förskolornas planering. Men ärligt talat - det stora problemet i Stockholms stads förskolor är inte föräldrarnas senfärdighet utan de nedskärningar som lett till slimmade verksamheter med så lite personal att det är svårt att klara av uppdraget. Och så är det året runt, inte bara på sommaren, trots att personalen och rektorerna sliter något otroligt med att få det att gå ihop.

Problemen en fråga om resurser

Problemen i förskolan i Stockholm är till stor del en fråga om resurser. Om förskolorna fick mer pengar i sina budgetar skulle de inte behöva ha den stressiga arbetsmiljö som många har. I Stockholms kommun, som styrs av de borgerliga partierna tillsammans med MP och där Liberalerna har ansvar för förskolan, kommer årets budget inte ens att täcka kostnaderna för höjda löner. Lärarförbundet i Stockholms skriver att de dåliga budgetförutsättningarna leder till att det ”skapas en ohållbar situation som sliter på verksamhetens kvalitet, förskollärarnas arbetsmiljö och barnens trygghet.” Då är det rätt magstarkt av Isabel Smedberg-Palmqvist att gå ut och prata om att hon unnar personalen ledighet. Hon har nämligen makten att ”unna dem” en rimlig arbetsmiljö året runt.

Bäst är en god grundbemanning

Isabel Smedberg-Palmqvist talar också om att det är viktigt att ”vi visar förståelse och respekt för förskolepersonalens återhämtning.” Visst ska vi göra det. Men det bästa sättet att se till att det blir så är ju att se till att förskolorna har en god grundbemanning och att personalen har goda arbetsvillkor och en bra arbetsmiljö. Att lägga en rimlig budget vore alltså verkligen att visa respekt för personalen och det viktiga pedagogiska uppdrag de har.

Vi i Vänsterpartiet unnar också förskolepersonalen en härlig ledighet och vi håller förstås med om att föräldrarna ska meddela sina ledigheter i god tid. Men vi tycker inte att sommarsemester väger upp för stress och besparingar resten av året. Förskolan måste få mer resurser.