Att rädda liv är min drivkraft att öppna ett försök med brukarrum i Stockholm, skriver Anna Starkbrink (L). Foto: Pressbild/Mostphotos

Replik: Det handlar inte om att underlätta missbruk

Brukarrum för personer som injicerar droger handlar inte om att underlätta missbruk. Syftet är att stärka hälsa och rädda liv, skriver regionrådet Anna Starkbrink (L) i ett svar till Anhöriga mot droger.

  • Publicerad 12:15, 1 jun 2022

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Norge har betydligt färre dödsfall än Sverige och vid brukarrummet har många överdoser kunnat hävas.

SVAR på inlägget "Narkomaner behöver vård – inte hjälp att fortsätta injicera" av Lena Larsson, Anhöriga mot droger.

Alltför många svenskar och stockholmare är fast i beroende av droger. Och alltför många dör, eller smittas av farliga sjukdomar. Vi måste hjälpa fler människor att bryta sitt beroende – men vi måste också hjälpa personer som missbrukar. Hjälpa dem att överleva.

Brukarrum för personer som injicerar droger handlar inte om att underlätta missbruk. Syftet är att stärka hälsa och rädda liv. Alltför många människor dör ensamma av överdoser, med brukarrum finns det personal på plats som kan rädda liv.

Betydligt färre dödsfall

Norge har betydligt färre dödsfall än Sverige och vid brukarrummet har många överdoser kunnat hävas. Att rädda liv är min drivkraft att öppna ett försök med brukarrum i Stockholm.

Jag vill också att personer i en utsatt situation ska kunna få uppleva större värdighet. Och från den utgångspunkten också förhoppningsvis ha större kraft och möjlighet att bryta sig ur beroendet.

Få möjlighet att pröva

Med brukarrum och vår befintliga sprutbytesverksamhet kan beroendevården nå ut till fler personer i missbruk, nå dem med hälsofrämjande insatser, och motivera fler till vård.

Det norska exemplet på brukarrum är en positiv förebild. Nu måste vi snarast få möjlighet att pröva en verksamhet med brukarrum även i Sverige, här i Stockholm.