Som ett resultat av vår politik har Region Stockholm landets kortaste vårdköer, skriver Amelie Tarschys Ingre (L). Foto: Kate Gabor/Mostphotos

Replik: Det är väl bara att höja skatten, så ordnar sig resten av sig självt?

Man kan undra om det är så Vänsterpartiet resonerar när de tar fram sina politiska utspel. I sin senaste debattartikel radar Jonas Lindberg (V) upp flera förslag för hur vården i vår region bör utvecklas. Men ingenstans nämns hur förslagen ska bli verklighet, skriver Amelie Tarschys Ingre (L).

  • Publicerad 15:15, 6 sep 2022

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det bådar knappast gott för alla väljare som inte tycker om att både stå i kö och att betala hög skatt.

REPLIK på V-inlägget "Så stärker vi vårdcentralerna i Stockholm".

Medan Lindberg (V) skriver önskelistor fortsätter vi i Liberalerna att storsatsa på god och nära vård. Under den gångna mandatperioden har vi exempelvis kraftigt ökat vårdcentralernas resurser.

Som ett resultat av detta och andra satsningar har i dag två tredjedelar av alla patienter en fast läkarkontakt. Vi har därtill högst löner för sjuksköterskor i landet och fler allmänläkare per 1000 invånare än rikssnittet. Kanske viktigaste av allt: Vår region har landets kortaste vårdköer.

Behandlas som individer

Dessa resultat har inte kommit till av en slump. De är en konsekvens av en genomtänkt politik där patienter och personal behandlas som individer snarare än som anonyma kollektiv.

Denna politik sätter alltid patienter och personal i centrum. Den förstår att vi alla har olika förutsättningar och behov, och den är inte så fördomsfull att den låter maktfullkomliga politiker detaljstyra verksamheter uppifrån och ner. 

Har röstats bort

Hur ser det då ut i de regioner där Vänsterpartiet styr? Vänsterpartiet har med tiden röstats bort i region efter region och styr i dag inte i någon av de tio regioner med kortast vårdköer.

Den region med vänsterpartistiskt styre som har kortast vårdköer är Gävleborg. På plats 16 av 21 är antalet vårdplatser i Gävleborg under rikssnittet, och färre än hälften av patienterna uppger att de får träffa samma läkare på vårdcentralen.

Vidlyftiga löften

Vänsterpartiets stora ord och vidlyftiga löften kan kanske locka en och annan väljare så här i valrörelsens slutspurt. Men den som vill se en trygg och nära vård i praktiken gör klokt i att tänka sig för.

Risken är annars att vården i vår region blir mer lik den som erbjuds i regioner där Vänsterpartiet styr. Det bådar knappast gott för alla väljare som inte tycker om att både stå i kö och att betala hög skatt.

Replik: Vi behöver fler läkare – inte tomma floskler