Den nyliberala attityden till regionens ekonomi och vårdfastigheter är i grund och botten inte förenligt med en stark välfärd och ett tillförlitligt fastighetsbestånd, skriver Gabriel Kroon och Leonid Yurkovskiy, SD. Foto: Pressbilder

Replik: Bra att fler vågar säga ifrån mot fastighetsförsäljningar

Vi välkomnar att KD ansluter sig till vår linje i frågan om Gamla Karolinska (GKS). Sverigedemokraterna har varit emot försäljningen sedan start. Det skräckexempel som Alliansen, med M i spetsen, genomförde år 2007 får aldrig upprepas, skriver två SD-politiker.

  • Publicerad 06:15, 22 mar 2022

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Fastigheterna tillhör inte politikerna – de tillhör allmänheten.

REPLIK på Kristdemokraternas debattinlägg "Sälj inte gamla Karolinska sjukhuset".

Ett eget ägande av fastigheter är en förutsättning för en expanderande sjukvård. Ett eget ägande innebär en kontroll och långsiktig tillgång till en fastighet, med möjlighet till uthyrning och en sannolik värdeökning som gynnar regionen. Att överge rådigheten över långsiktigt strategiska lägen är riskabelt och ökar beroendet av en extern part.

Debatt: Sälj inte gamla Karolinska sjukhuset!

Alliansens skräckexempel

Därför välkomnar vi att Kristdemokraterna (KD) ansluter sig till vår linje, åtminstone i frågan om Gamla Karolinska (GKS). Sverigedemokraterna har varit emot försäljningen sedan start och förespråkade i stället uthyrning. Nu hyrs fler delar av det gamla sjukhusområdet ut, något som först inte ansågs vara önskvärt av de styrande partierna.

Det skräckexempel som Alliansen, med Moderaterna i spetsen, genomförde år 2007 får aldrig upprepas. Vårdcentralen Serafen såldes nätt och jämnt för knappt 700 000 kronor, till nya ägare som sålde samma fastighet några år efter för 20 miljoner kronor. Den här nyliberala attityden till regionens ekonomi och vårdfastigheter är i grund och botten inte förenligt med en stark välfärd och ett tillförlitligt fastighetsbestånd.

Ändra förhållningssätt

Vården har inte råd med fler fastighetsförsäljningar. Frågan är om KD, som medstyrande parti, är redo att ställa krav på sina blågröna kollegor. Nyligen genomfördes försäljningen av Stockholm Glaven 12 nära S:t Görans sjukhus, med Kd:s stöd. Fastighetens strategiskt viktiga läge gör den aktuell för framtida ett ägande. Men alliansmajoriteten valde ändå att sälja den.

Principen om att värna fastighetsbeståndet måste sträcka sig längre än till GKS. Regionen behöver ändra sitt grundläggande förhållningsätt till fastigheterna. Försäljning kan i vissa fall vara rätt beslut, men utgångsläget ska vara att behålla och anpassa. Fastigheterna tillhör inte politikerna – de tillhör allmänheten.