Genom att ha privatiserat massor av sjukvård i Stockholm har Moderaterna gjort det möjligt för vårdbolag att bryta mot hälso- och sjukvårdslagens prioriteringsordning och därmed låta lönsamma patienter med privat sjukvårdsförsäkring gå före i kön, skriver Jonas Lindberg (V). Foto: Mostphotos

Replik: Befängt att vi skulle vilja avskaffa valfriheten i vården

Moderaternas påståenden att vi vill avveckla patienternas valfrihet i vården är helt befängda. Vi vill att resurserna ska användas där de behövs mest. Vi vill inte att vårdbolag ska drivas av vinstintresse och se patienterna som intäkter, skriver Jonas Lindberg (V) i en replik.

  • Publicerad 06:15, 24 sep 2021

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Replik på Lars Rådéns (M) inlägg "Vänsterpartiet vill skrota all privat vård i Stockholm".

Vänsterpartiet vill se en sjukvård som hänger ihop. Där patienter blir väl omhändertagna och där sjukvården samarbetar. Det gör den inte idag.

Många får alltid höra att man är på fel ställe, mängder av patienter får ligga på överbelagda avdelningar och många möter en verklighet där man hela tiden bollas runt utan något helhetsansvar.

Det är precis därför vi menar att vi måste avskaffa det styrsystem som idag råder inom sjukvården där patienter behandlas som produkter, där ständiga krav på besparingar och effektiviseringar pressar sjukvårdens personal. En verklighet där vårdbolag etablerar mottagningar på löpande band i områden där människor är friskast för att kunna tjäna så mycket pengar som möjligt.

Befängda påståenden

Detta bemöter moderaterna med fullständigt befängda påståenden, som att vi skulle vilja avveckla patienters valfrihet i vården. Våra förslag handlar om att stärka patienterna. Just därför vill vi inte att vårdbolag ska ha fri rätt att etablera där man anser det mest lönsamt och helt strunta i att till exempel delta i utbildning av vårdpersonal.

Vi vill att våra resurser ska användas där dom behövs mest. Det gör dom inte på KRY:s mottagningar på Östermalm. Det gör dom däremot på vårdcentralerna i våra förorter och på våra sjukhus som moderaterna tvingat ner på knä med svältbudgetar.

Vi vill inte att vårdbolag ska drivas av vinstintresse och se patienterna som intäkter. Det är ingen extrem uppfattning. Det tycker till och med majoriteten av moderaternas egna väljare.

Bryter mot lagen

Genom att ha privatiserat massor av sjukvård i Stockholm så har moderaterna också gjort det möjligt för vårdbolag att bryta mot hälso- och sjukvårdslagens prioriteringsordning och därmed låta lönsamma patienter med privat sjukvårdsförsäkring gå före i kön. Framför dem som är sjukare och har större behov.

Det är väldigt talande för hur moderaterna ser på sjukvården. Genom att införa marknadens lag så kan vårdbolagen välja var dom vill etablera sig, de kan välja sina patienter och dessutom inte bidra till utbildning av vårdpersonal. Det är den friheten vi vill begränsa.

Riskkapitalister prioriteras

Vi har flera gånger lagt initiativ om att öka andelen icke-vinstdrivande aktörer i Stockholms sjukvård vilket är helt i linje med vad dom flesta anser. Alla gånger har moderaterna röstat emot.

Vi har också gång efter annan sett hur icke-vinstdrivande verksamheter tvingats lägga ner sjukvård därför moderaterna vill att riskkapitalister ska bedriva vården istället. Faktum kvarstår. Massa resurser läcker idag iväg till vinstutdelning och ökad byråkrati som måste hantera uppsjön av konkurrensutsatt och privatiserad sjukvård i länet.

Längst väntetider

Region Stockholm har inte alls kortast väntetider i landet gällande sjukvård. Vi placerar oss medelmåttigt. Att vi har längst väntetider av alla på våra akutmottagningar och lägst andel vårdplatser av alla regioner kvarstår. Om detta säger Lars Rådén ingenting.

I sjukvården har man sedan länge förstått att dyra behandlingar som orsakar mer skada än nytta, den slutar man med. Det borde moderaterna göra även med sin sjukvårdspolitik.