REPLIK på M-inlägget "Långtidsarbetslösheten ökar i Stockholm – stärk arbetslinjen".

Stockholm har historiskt varit en stad där människor lätt kunnat komma in på arbetsmarknaden och få en egen försörjning. Den trenden är tyvärr bruten. Trots att långtidsarbetslösheten har ökat i Stockholm vill inte den moderatledda majoriteten agera.

Stockholms utveckling är tätt kopplad till näringslivets möjlighet att växa och utvecklas. Vi socialdemokrater tänker inte se på när missmatchningen hotar Stockholms tillväxt. Om Edward Hamilton (M) värnar arbetslinjen, som han påstår i sin debattartikel, bör han börja prata med sina partikamrater som styr Stockholms stad.

Skyller på staten

Det går att göra skillnad med lokala arbetsmarknadsåtgärder i stället för att skylla Stockholms misslyckanden på staten. Men tyvärr har Moderaterna inte prioriterat arbetsmarknadspolitiken under den här mandatperioden, vilket har lett till färre jobb och sämre resultat.

Stockholms jobbtorg har inte getts tillräckliga resurser för att hjälpa fler ut i arbete. Inga initiativ har tagits för att utveckla och stärka vuxenutbildningen för att fler människor ska rustas för arbete.

Pengar skickas tillbaka

I stället har arbetsmarknadsnämnden gjort ett stort överskott på nästan 100 miljoner kronor samtidigt som statliga medel för lärlingsplatser skickats tillbaka. Det är resurser som hade kunnat användas för att fler ska arbeta inom bristyrken i branscher som vård och omsorg eller hotell och turism.

Arbetsgivare i Sveriges huvudstad som skriker efter arbetskraft möts av passivitet från styret i Stockholms stad. Moderaterna förmår att endast leverera samma klassiska svar; sänkta skatter ska leda till fler jobb. Det duger inte. Stockholm kan bättre.

Snabbspår behövs

För att stävja långtidsarbetslösheten kan staden använda sig av alla de många verktyg som man förfogar över. Det uppsökande arbetet för att nå de grupper som står långt ifrån arbetsmarknaden måste intensifieras.

Fler bristyrkesutbildningar och snabbspår behövs för att möta arbetsmarknadens behov. Sociala krav ska ställas som bindande krav när staden upphandlar inom städ, transport- och byggentreprenader.

Viktiga meriter och kontakter

Genom fler så kallade Stockholmsjobb skapas förutsättningar för att fler personer går från försörjningsstöd till jobb eller studier. Med rätt stöd kan långtidsarbetslösas etablering på arbetsmarknaden underlättas. Och människor kan stöttas med att få viktiga meriter, kontakter och arbetslivserfarenhet.

Genom en aktiv Stockholmspolitik kan kostnader för försörjningsstöd minska samtidigt som skatteintäkter ökar. Det är en socialdemokratisk arbetslinje som säkerställer att alla som kan arbeta har en egen försörjning.