Centerpartiet vill se ett roligare Stockholm. Foto: Centerpartiet/Hamid Ershad

Rädda Stockholm från tristessen

Centerpartiets vision är en roligare stad som är tillgänglig och attraktiv för unga och studenter, konstnärer och entreprenörer. Men för att det ska bli så krävs krafttag, skriver Centerpartiet i ett debattinlägg.

  • Publicerad 06:15, 20 aug 2021

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Stockholm börjar så smått öppna upp igen efter pandemin, till stor glädje för alla stockholmare. Men många av våra uppskattade kvartersbutiker, krogar och fik har inte överlevt pandemin, och risken finns att pandemin har gjort vår storstadsregion till en tråkigare och mindre dynamisk plats. En usel och svindyr bostadsmarknad som för första gången på länge medför att fler unga och studenter flyttar ut från länet än som flyttar in, förstärker effekten.

Vi är i en brytningspunkt för Stockholm. Vill vi se en roligare stad som är tillgänglig och attraktiv för unga och studenter, konstnärer och entreprenörer så kräver det krafttag. Det handlar om Stockholms själ och livskvaliteten i vår stad och region, men det har också betydelse för ”hårda” frågor som konkurrenskraften och innovationsförmågan i vårt näringsliv och på våra universitet och högskolor. Ett tråkigare Stockholm kommer gradvis få konsekvenser också för jobben och välfärden.

Underlätta för klubbar

För Centerpartiets del är svaret självklart. Vi vill se en roligare, mer attraktiv och välkomnande stad och vi kommer göra allt som står i vår makt för att det ska bli så! I maj antog vi en nattlivsstrategi som ska göra Stockholm till en nattlivsvänlig stad som aktivt skapar goda förutsättningar för nattklubbar, livescener och evenemangsarrangörer. Flera klubbar har fått stänga eller begränsa sin verksamhet efter klagomål av ljudstörda grannar. Därför har vi tagit fram en bullervägledning för att underlätta för klubb- och konsertarrangörer och samtidigt minska risken för störningar hos de boende. För en stad som lever och låter är en stad som mår bra. Men fler insatser behövs.

Vi vill säkra fler bostäder i allmänhet och studentbostäder i synnerhet. Vi vill göra det lättare för företag att rekrytera talanger internationellt och att välbehövd nyckelarbetskraft för exempelvis våra boomande IT-företag enkelt och snabbt ska kunna få arbetstillstånd och kunna etablera sig istället för att som idag stå i årslånga köer. Och vi vill genom ett flertal åtgärder stärka kultur- och nöjeslivet, inte minst när det kommer till våra livescener.

Fler studentbostäder

Centerpartiet har därför flera förslag på hur vi kan få en roligare, kreativ och mer attraktiv stad och län.

√ Bygg fler studentbostäder så att fler ska kunna Centerpartiet vill bygga vidare på projektet 6000+ som handlade om att bygga minst 6 000 inflyttningsklara studentbostäder i Stockholmsregionen, ett mål som uppnåddes 2018. Nu ser vi behovet av att sätta upp nya mål tillsammans med kommunerna och andra regionala aktörer.

√ Locka fler internationella talanger till Stockholm genom att jobba mer med International House som främjar mottagandet av utländsk kvalificerad arbetskraft. Vi behöver förenkla för våra snabbväxande techbolag att få tag i kvalificerad arbetskraft. Det är problematiskt när migrationsverket lägger krokben för unga talanger genom långa och utdragna handläggningstider.

√ Gör det enklare för arrangörer inom kulturlivet att hyra tomma lokaler. Att ha evenemang, vernissager eller happenings i annars tomma lokaler i centrum skapar rörelse, trygghet och trevlig atmosfär i området.

√ Skapa nya mötesplatser för studenter och unga i lediga lokaler. Det kan exempelvis handla om loppisar, studentmässor, bytesdagar eller nöjesevenemang.

Kontor kan bli hyresrätter

Vi vill bygga en starkare stad efter pandemin. En stad där tomma kontorslokaler kan byggas om till små hyresrätter och studentbostäder med enkel standard men lägre hyror. Där det i tomma lokaler görs plats för lokala entreprenörer, snarare än amerikanska kaffekedjor. En stad där det finns en plan för livescener och levande kultur, även innanför tullarna.

Det här är inte enkelt och det kommer krävas att många hjälps åt, Region Stockholm, Stockholms stad, fastighetsbolag och hyresgästföreningar tillsammans med våra kulturarbetare och invånare. Men om vi inte sätter ner foten och bestämmer oss redan nu finns en stor risk att Stockholm efter pandemin blir tyst, tråkigt och tröttsamt. Det tror vi inte att någon egentligen vill ha.