Polisen ignorerade vårt pågående inbrott

  • Publicerad 18:53, 17 aug 2014

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Mobilen ringer klockan 01.41. Det är sällan goda nyheter när det ringer vid den tidpunkten.

En man från Securitas larmcentral undrar om vi är hemma i vårt hus i Danderyd. Inbrottslarmet har nämligen just löst ut. Vi är på resa och inser omedelbart att vi har inbrott igen. Senast var det för två år sedan, också då under en sommarvecka när få grannar är hemma.

Securitas-mannen skickar väktare till huset. Själv ringer jag 112. Jag tänker att polisen faktiskt har en chans att vara snabbt på plats. Jag berättar som det är: larmet har aldrig löst ut falskt tidigare och det kryllar av inbrott i området just nu. ”Om ni har någon patrull ledig just nu kanske ni har lust att åka dit?”

Jag får följande svar: ”Vet du hur många falsklarm folk ringer om egentligen? Vi åker när väktaren har bekräftat att larmet är skarpt”. Alltså ungefär 30 minuter senare.

I Mitt i Danderyd den 5 augusti konstateras 21 inbrott i Danderyd under en tvåveckorsperiod i sommar, 65 mellan april och juni, 126 sedan årsskiftet.

Det är bedrövligt i sig. Men det som gör mig som brottsoffer mest irriterad är citatet från närpolischef Per-Inge Akterin: ”Om du ser någon skum okänd person som rör sig på en tomt – ring 112 så kommer vi direkt.”

Jag ringde en minut efter larm mitt i natten – den jag talade med på Roslagspolisen bemödade sig inte ens att undersöka om det fanns någon ledig patrull i området.

Om det har varit 21 inbrott i området under två veckor, borde inte polisen vara intresserad av att snabbt ta sig till platsen när någon larmar? Låt oss drömma om en hundpatrull vid vårt hus 10 minuter efter larmet, hade inte chansen varit ganska god då? Som lekman tycker man det.

Svensk polis är med sina 4 procent sämst i norden när det gäller uppklarade inbrott. Enligt Metro den 22 februari i år löser den finska polisen 25 procent. Skillnaden: de åker på alla larm.

Vårt larm var skarpt. Nu återstår bara det obligatoriska brevet från polisen som meddelar att ”förundersökningen är nedlagd i brist på utredningsuppslag”. Samma som vi fick förra gången.

Jonas, brottsoffer

Skribenten var på semester när inbrottslarmet utlöstes.arkivfoto

Den jag talade med på Roslagspolisen bemödade sig inte om att underöka om det fanns någon ledig patrull i området.