Läraren lämnar Brandbergsskolan – på grund av p-böterna. Foto: Anna Z Ek

”P-böterna gör att jag att lämnar skolan”

Läraren Anneli Sandberg på Brandbergsskolan skriver att hon lämnar skolan mot sin vilja – på grund av alla parkeringsböter.

  • Publicerad 06:00, 17 aug 2018

Med sorg i hjärtat lämnar jag världens bästa elever och kollegor på Brandbergsskolan eftersom jag inte längre står ut med den orimliga parkeringssituationen vi har!

Då Haninge kommun sålde Brandbergsskolans parkeringsplatser för ett antal år sedan är Brandbergsskolan den enda skolan i kommunen som saknar egna parkeringsplatser.

För cirka två år sedan meddelade dåvarande rektor att skolan inte längre skulle hyra parkeringsplatser till oss anställda.

En del av oss är tvungna att var tredje timme lämna arbetet för att byta plats på bilen

Anneli Sandberg, lärare

Vi får inte heller hyra parkeringsplatser som privatpersoner längre.

Det innebär att en del av oss är tvungna att var tredje timme lämna arbetet för att byta plats på bilen och vi andra betalar cirka 8 000 kronor per år i parkeringsavgifter.

Det allra värsta är ändå alla parkeringsböter som vi hela tiden får på grund av att det som lärare är mycket svårt att lämna sin arbetsplats exakt på minuten man slutar.

Ett föräldrasamtal som drar ut på tiden, en elev som behöver hjälp med att leta efter sin borttappade väska, en konflikt som behöver lösas med mera.

När jag kliver in genom dörrarna på skolan har eleverna rätt att få min fulla uppmärksamhet

Anneli Sandberg, lärare

Dessa arbetsuppgifter tillhör mitt arbete och dem gör jag gärna, men jag vill inte ha parkeringsböter varje gång jag inte kommer ifrån jobbet i tid!

Naturligtvis har jag försökt förklara vår absurda situation för grundskoleförvaltningen, skolans egen ledning och Savana AB som äger parkeringsplatserna i centrum, men utan resultat och nu ger jag upp…

Jag och mina kollegor har ett oerhört viktigt arbete som kräver ständig mental närvaro och fokus.

När jag kliver in genom dörrarna på skolan har eleverna rätt att få min fulla uppmärksamhet.

Att på grund av detta få parkeringsböter var och varannan dag känns vansinnigt!

Anneli Sandberg
Besviken lärare som bor i Haninge kommun men väljer att byta till en kommun där jag får fokusera på mitt arbete istället för att bekymra mig över p-böter.