Ohyfsat på Östermalm

  • Publicerad 10:55, 16 dec 2013

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Jag åker tunnelbana med mina barn. Ett av dem råkar nudda en ung kvinna med sin stövel på hennes sko. Kvinnan blir mycket kränkt och upprörd. Hon säger uttryckligen ”ditt barn, nuddade mig med sin stövel” och verkar oerhört kränkt. Hon stirrar med hat på mig under resan och angriper mig några gånger till. Jag undviker henne. Vi åker en station till och går sedan av.

Jag går på Fältöversten för att handla blommor. Det är en vardag, inte så mycket folk. Jag tittar ner i min mobil för att föra över pengar. En äldre pensionerad man går nära mig och knuffar till mig – oavsiktligt eller inte vet jag ej. Mobilen flyger all världens väg. Jag får ont i armen. Det kändes som att det var med mening.

Pensionären vänder sig om och tittar med ett skratt på mig. Jag ser på honom att han verkar tro att jag ska komma efter honom vilket inte är ett alternativ.

Jag sitter med mitt barn på Fältöversten och äter tårta. En pensionerad kvinna kommer förbi och uttrycker flera nedlåtande kommentarer om vår hudfärg. Vi reagerar inte eftersom vi vet att det bara skapar mer elände i världen.

Är det inte dags att visa mer tolerans, hyfs och artighet i det offentliga rummet? Jag är chockad över hur illa Östermalmsbor beter sig och hur ouppfostrat ni agerar. Det som är mest chockerande är att även flera pensionärer beter sig illa och verkar sakna hyfs.

Artig