Bytt. Nyligen byttes de gamla löparbanorna ut på Träkvistavallen Foto: Jonas Månsson

Ö: Syntetiska beläggningar – är det verkligen bra?

  • Publicerad 09:42, 17 aug 2018

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Med anledning av att kommunen ersätter befintliga och fungerande idrottsytor och lekytor med syntetiskt beläggning så ställer vi oss i Öpartiet frågande till hur detta rimmar med att Ekerö ska vara en EKO-kommun. Öpartiet var nämligen övertygade om att vi alla i kommunfullmäktige representerade partier var ense om att vi just ska vara en EKO-kommun – tydligen är så inte fallet.

Jag ställde tidigare i våras en interpellation till moderaternas företrädare i denna fråga. Det svar jag fick var minst sagt häpnadsväckande. Moderaterna hävdar att syntetisk beläggning i princip är ofarligt och att spridningen är minimal, att det inte finns några risker med de giftiga ämnen som påträffas i denna typ av beläggning. Det hänvisas till olika ofullständiga undersökningar, vilka innehåller en mängd frågetecken och antaganden samt inga toxiska långtidseffekter. Moderaterna hänvisar även till Svensk Däckåtervinning AB, vilka knappast är relevant då de är en intresseorganisation och talar i eget intresse. Moderaterna går till och med så långt att de hävdar att konstgräs är mer miljövänligt än naturligt gräs!? Var ärliga istället – ni sätter låga driftkostnader framför hälsa och miljö!

Det finns en berättigad oro hos många av våra medborgare dels över materialets giftighet och dels över att allt mer mikroplast sprids i vår livsmiljö. I en snar framtid kommer om inget radikalt görs, mikroplast att finnas överallt, i sjöar och hav, i vattenlevande organismer och högre upp i näringskedjan till oss själva. Bara på Ekerö beräknas migration (flykt från konstgräsplaner och installationer) uppgå till så mycket som 1-3 ton per år!

Eftersom långtidseffekterna är ofullständigt utredda har vi ingen aning om hur dessa ämnen påverkar våra barn och barnbarn varför jag och Öpartiet anser att kommunen bör agera efter försiktighetsprincipen och således snarast stoppa alla projekt där syntetisk beläggning planeras. Syftet med detta är att byta ut de giftiga och miljöstörande materialen mot miljövänliga.

Att semla eller inte semla – det är frågan

Nyheter Smarrig bulle väcker känslor Fastlagen infaller först i februari, men det har ingen betydelse för dagens gudlösa semmelälskare. Är det något att jämra sig över? Måltidsforskaren Richard Tellström tycker inte det.fredag 22/1 16:40

Stockholmarna både hyllar och kritiserar nya munskyddsrådet

Nyheter ✔"Upp till var och en" ✔"Borde vara krav" ✔"Löjligt" Mitt i tog ett snack med resenärer i norra länet när det nya rådet om munskydd i kollektivtrafiken trädde i kraft. Och det råder minst sagt delade meningar.torsdag 7/1 15:14

Här är vårens största vägarbeten i västerort

Nyheter Mindre trafik på grund av pandemin Förbifarten, nya trafikplatser och brorenoveringar. Flera stora väg­arbeten drar igång i västerort i vår – men trots det ser kö­läget bra ut. Trafiken har minskat i rusningstid på grund av pandemin.fredag 1/1 8:00