Låt er inte luras av de falska bilderna

  • Publicerad 11:06, 27 apr 2015

Har ni tänkt på hur perfekta alla modeller ser ut på bilder och reklamaffischer? Tror ni att de här bilderna är verkliga?

Vi är tre tjejer som tycker att sådana bilder är en kränkning – både mot modellen själv och mot alla andra. Retuscherade bilder ger en falsk uppfattning om hur en person ser ut. Bilderna påverkar många runt om i världen, och får folk att försöka ändra på sina utseenden. Man vill få den där perfekta kroppen som supermodellerna har och det kan sluta i självskadebeteenden eller ätstörningar.

Det har definitivt gått för långt när nu även vissa skolfotografer erbjuder gratis retusch på skol- och dagisbarn. Syftet är förstås att sälja fler bilder.

Även när det handlar om modellbilder är syftet att sälja mer, av produkten eller kläderna modellen gör reklam för. Därför retuscherar man bort finnar, rodnader, mörka ringar under ögonen och utslag på modellerna.

Många förstår inte att det är redigerat. Det borde införas en gräns för hur mycket en viss bild får retuscheras. Vi förstår att man kanske vill ta bort sår, blåmärken och liknande. Men att retuschera kroppsform och utseende är helt fel. Företagen borde tänka efter innan de retuscherar.

Vi vill även uppmana unga att inte tro på det ni ser – och aldrig jämföra er själva med retuscherade modeller.

Man duger som man är.

Ella, Maja & Linn, årskurs 7

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Åtal: Skickade 800 kränkande sms till kvinna

Nyheter Mannen ska även ha dykt upp på hennes jobb och bytt lås i hennes lägenhet. En man i 30-årsåldern åtalas för bland annat fyra fall av ofredande, skadegörelse och egenmäktigt förfarande riktat mot en kvinna i Rotebro.tisdag 1/12 11:10

Pandemin tvingar kyrkan att satsa digitalt i jul

Nyheter Gudstjänster och konserter i Sollentuna livesänds via nätet Från första advent och ända fram till jul brukar kyrkan ha ett späckat schema, men i år blir allt annorlunda på grund av coronapandemin – Tiden nu och till jul är vår största tid, vi brukar ha...tisdag 1/12 5:40