Debattören. Akutläkaren Ardavan Khoshnood tycker att det är galenskap att ifrågasätta användande av hjälm vid cykling. Foto: Privat / Mostphotos

Läkare: Sjukt att uppmuntra vuxna att cykla utan hjälm

Akutläkaren Ardavan Khoshnood reagerar stark på Lorentz Tovatts (MP) uttalande om att det finns skäl för vuxna att inte använda cykelhjälm.

  • Publicerad 14:08, 5 nov 2018

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det här debattartikeln är en reaktion på artikeln "MP-politikern: Därför använder jag inte cykelhjälm" som publicerades på StockholmDirekt 31 oktober.

***

"Som akutläkare blir jag förvånad och rent av chockad vad gäller det resonemang som politikern för. Och det faktum att han sitter i riksdagen, gör att jag verkligen betvivlar hans förmåga att kunna sitta kvar.

Han säger att olyckor inte minskat på grund av cykelhjälm. Och så må det vara. Det beror på hur vi räknar och vad vi tittar efter, men studier är helt eniga om att allvarliga huvudskador minskar betydligt när människor bär hjälm. Det vet jag efter att jag som akutläkare har behandlat hundratals människor som kommer in med skador efter cykelolyckor. Det finns också flera studier att hänvisa till.

Helldén (MP) cyklar oftast utan hjälm

Vad gäller svåra olyckor är det nästan uteslutande tack vara hjälm som patienter överlever eller inte skadas allvarligare. Det som MP-politikern påstår är alltså rent falskt och fel.

Att han sedan säger att han ej uttalar sig som riksdagsledamot är ju föga tröstande. Han är ju en riksdagsledamot. Allt han säger tolkas som en riksdagsledamots ord.

S-toppens ilska mot Helldéns hjälmåsikter

Förra året kom nyheten om att allvarliga cykelolyckor ökar. Här är hjälmen det enda som står mellan dig och döden. Och att som politiker och riksdagsledamot uppmuntra människor att inte bära hjälm är rent av sjukt."

JARNLO: Det är inte farligt att cykla – men hjälm är bra