Kritiska. Efter vårt avslöjande om att Kulturskolans utrymmen ska halveras kräver Liberalerna att planerna för Medborgarhuset görs om. Foto: StockholmDirekt / Pressbild

L: Debaser borde ha fått vara kvar på Medis

StockholmDirekts avslöjande om att den rödgrönrosa majoriteten vill halvera Kulturskolans ytor och istället ta in nya kommersiella aktörer, får Liberalerna att ställa nya krav på omtag.

  • Publicerad 14:20, 22 nov 2017

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Socialdemokraterna försöker mörka hur de ska få projekt Medborgarhuset att gå runt ekonomiskt. Det framkommer i Stockholmdirekts granskning av ärendet. Efter att ha slängt ut såväl Debaser och Göta källare, och därmed stängt ner två uppskattade verksamheter, letar man nu med ljus och lykta efter sätt att finansiera miljardombyggnaden. Det gör man genom att mörka planerna på att flytta ut delar av Kulturskolan, en stor förändring som sker utan att detta över huvud taget kommuniceras eller framkommer i det ärende som ligger på politikernas bord. Det är en häpnadsväckande hantering.

Staden vill slopa all dans och musik i Medborgarhuset

Medborgarhuset är i behov av renovering och Liberalerna är i grunden positiva till att en genomgående upprustning nu kan bli av. Vi vill att Medborgarhuset ska fortsätta att vara ett centrum för kultur och idrott på Södermalm, men också bli ett mer tillgängligt och levande hus för fler – ett Stockholmarnas hus på Söder. Men det är då rent kontraproduktivt av majoriteten att slänga ut de kommersiella verksamheter som funnits i Medborgarhuset, som Debaser och Göta Källare, både med tanke på hur uppskattade dessa klubbar och kulturinstitutioner har varit och med tanke på de intäkter som staden fått av deras hyresinbetalningar.

Istället för att genomföra en renovering och breddning av Medborgarhusets verksamhet har Socialdemokraterna lyckats köra ut framgångsrika klubbar, försämra utbudet av konsertlokaler i Stockholm och göra projektet miljarddyrt. Nu måste vi backa bandet. Vi liberaler kommer att försöka stoppa förslaget och be förvaltningen noga titta igenom hur man kan slå vakt om kulturverksamheterna i huset och hur man samtidigt kan upplåta större ytor för fristående aktörer som kan bidra till husets utbud. Nu finns två alternativ; Socialdemokraternas vanskötsel av Medborgarhuset eller en seriös lösning."

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android