"Lärare måste tillåtas göra sitt egentliga jobb", menar insändarskribenten. Foto: Mostphotos

”Kraven på lärare 
är helt orealistiska”

  • Publicerad 11:43, 17 sep 2020

Skolan står fortfarande inför stora utmaningar när det kommer till kunskapsförmedling.

Lärare förväntas idag uppfostra elever, individanpassa all undervisning och samtidigt sköta timmar av administrativt arbete varje dag. Lärare måste tillåtas göra sitt egentliga jobb.

Debatten om skolan idag kan sammanfattas med att debattörer från båda blocken vill att skolan ska bli en allt-i-allo-instans, där elever ska lära sig mer om det mesta. Om något är fel i samhället brukar det enkla svaret på frågan vara att det är skolans roll att förbättra det.

Men den huvudsakliga uppgiften för en lärare är inte barnuppfostran – det är som bekant föräldrarnas uppgift. Låt mig vara tydlig; En lärare utbildar sig inom ett eller flera områden. En lärare blir efter sin utbildning kunnig på just dessa specifika områden. När en lärare anställs på en skola; bör den huvudsakliga arbetsuppgiften vara att förmedla sin expertis på detta område till eleverna.

Den nya synen på olika inlärningsbehov är även skadlig för kunskapsförmedling i skolan. I en intervju sa Ann-Marie Begler, före detta generaldirektör för Skolinspektionen: ”En skicklig lärare klarar av att ge utmanande och spännande uppgifter till varje elev som gör att man växer lite grand. Men så finns det lärare som inte klarar det.”

Det uttalandet säger endast att Skolinspektionen har mycket liten förståelse för hur verkligheten i klassrummen ser ut. Traditionell kunskapsförmedling har fungerat bra i alla tider. I en drömvärld kanske individanpassning för 30 elever hade fungerat, men lärare är inga magiker.

När lärare får för mycket administrativa uppgifter spiller de dyrbar tid som hade kunnat gå till undervisningstimmar. De borde i stället få delegera en del av det administrativa till andra anställda på skolan. På så sätt tar vi tillbaka kunskapsförmedling till lärarnas arbetsbeskrivning igen.

Rebecca Nordin Vainio (M), riksordförande Moderat Skolungdom och kommunfull­mäktigeledamot Sollentuna

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Sollentuna har utsetts till Årets biltvättarkommun

Nyheter Kreativ informationskampanj gav pris från Hållbar biltvätt. Sollentuna kommun är bäst i Sverige på att informera och uppmuntra sina invånare till att inte tvätta bilen på gatan. Tack vare sina insatser har kommunen nu utsetts till Årets biltvättarkommun 2020...tisdag 20/10 9:47

Nu är Röda Korsets nya second hand-butik invigd

Nyheter Mindre lokal ska ge större lönsamhet. En stund före klockan 11 i lördags började en liten nyfiken kö bildas utanför Röda Korsets nya second hand-butik på Hvidovrestråket i Tureberg. – Härmed förklarar jag vår nya butik invigd, sa Joakim...tisdag 20/10 5:15

Oförändrad skatt i Alliansens budget för 2021

Nyheter De ekonomiska prognoserna präglas av stor osäkerhet. Nu har den styrande Alliansen i Sollentuna presenterat sitt budgetförslag för de kommande åren.måndag 19/10 14:30