Insänt: Svar om islamisterna

  • Publicerad 15:00, 31 maj 2016

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Jack skriver den 17 maj (under rubriken ”Islam är inte lika med terrorism”) att endast två procent av terrordåden i Europa är ”religiöst motiverade”.

Jag vet inte hur den siffran är uträknad, men om man ser till terrorismen i hela världen får man en helt annan bild. Jag har gått igenom en lista över alla terrorincidenter under 2015 som man kan studera i engelska Wikipedia.

Där står för varje attentat hur många som blev dödade och sårade, samt vilka som låg bakom dådet. Det var sammanlagt 392 attentat, med drygt sammanlagt 7 000 döda och över 9 000 sårade.

Av de 392 dåden är 232 utförda av islamistiska grupper, som till exempel IS eller Boko Haram. Deras ideologi bygger ju på en tolkning av islam, och deras mål är islamisering av det samhälle där de verkar. Ett 70-tal av dessa incidenter är utförda av en eller två gärningsmän som agerar på egen hand. De är inte inräknade som islamistiska.

Ingen påstår att islam är lika med terrorism, men terrordåden i dagens värld är alltså till cirka 60 procent förknippade med islamistiska grupper.

Jag tycker det verkar som om signaturen Jack vill vifta bort detta problem, även om han givetvis har rätt i att de allra flesta muslimerna inte har något som helst med med terrorism att göra.

Jack är rädd för ”ignoransen” i världen. Jag är mer rädd för islamismens ökande utbredning.

En siffernisse