Foto: Arkivbild

Insänt: Bygg ingen stad i Saltsjöbaden

  • Publicerad 15:32, 5 jul 2016

Nacka kommun upprepar ständigt sitt mantra om att bygga stad och det kan nog vara relevant i kommunens centrala delar där en expansion utan motstycke förestår.

Nu har turen kommit till Saltsjöbadens centrum där man i ett programförslag föreslår en rivning av i stort sett allt befintligt, en nyproduktion av 1500 lägenheter i 6-8 våningshus samt ett nytt affärscentrum utomhus i bottenvåningarna på en del av bostäderna.

Merparten av byggnaderna ligger längs ett butiksstråk och det man kallar en stadsgata mellan nuvarande bensinmacken och järnvägsbron. Här förutsätts vi ”uppleva stadsliv i ett levande tryggt stadsrum”.

Det är naturligtvis en illusion, stadsliv förutsätter något helt annat. Man kan inte ”bygga stad” på drygt 200 meter. Begreppets positiva associationer kan dock användas som förevändning för att bygga tätt, högt och mycket.

Kommunens program andas en hel del desperation. Det gäller att till varje pris få in så mycket bostäder som möjligt. Man föreslår byggnation i alla möjliga och omöjliga lägen. Föreslagna byggnader över bäcken vid Kvarntorpsvägen och tvärs över stupen på Ljuskärrsbergets norra sida känns helt omöjliga. Detta har man själva insett men trots det ritat in dem.

Sammanfattningsvis: Ville vi bo i staden skulle vi göra det. Saknar vi staden så ligger Sveriges största stad 20 minuter bort. Självklart kan man förtäta Saltsjöbadens centrum och bygga bostäder, men gör det på platsens- och lokalsamhällets egna villkor. Det finns goda förebilder. Det är för högt, för tätt och för mycket. Gör om!

Martin Klemming Arkitekt SAR/MSA Saltsjöbaden

Fakta

Tyck till du också!

Lämna in din insändare här.